НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Посушлива погода в Україні загрожує наступному врожаю зернових – Bloomberg

Посушлива погода в Україні загрожує наступному врожаю зернових – Bloomberg
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Посуха, що охопила Чорноморський регіон, включаючи Україну, спричинила значні затримки у сівбі озимих культур, що ставить під загрозу врожай пшениці наступного року. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Вloomberg.

Це стало черговим викликом для українських фермерів, які вже постраждали через несприятливі погодні умови та наслідки війни.

Наразі посівні площі в Україні становлять лише половину від тих, що були засіяні на цей час минулого року. Занадто сухий ґрунт не дозволяє сіяти, зокрема, ріпак та інші культури. За словами агрокомпанії HarvEast, деякі їхні поля не готові до посіву озимих культур через посуху.

Аналітики зазначають, що посівні площі ріпаку зменшаться, оскільки час для його сівби добігає кінця. Однак, для пшениці та ячменю час ще є.

За даними синоптиків, найближчі дощі можуть дещо полегшити ситуацію, але для істотного покращення потрібно значно більше опадів. Фермерам лишається сподіватися на поліпшення погодних умов до жовтня або листопада, щоб надолужити згаяне та завершити посівну кампанію.

Агентство пише, що посуха є раннім попередженням про можливі ризики для майбутніх врожаїв і постачання зернових культур, зокрема пшениці, у наступному сезоні.

Додамо, що попри масштабну посуху українські аграрії засіяли вже 1 048,7 тис. га. Озиму пшеницю сіють у 18-ти областях, ячмінь – в 12-ти, жито – в шести. Озимий ріпак сіють аграрії 18-ти областей. Крім того, аграрії Волинської, Рівненської, Тернопільської та Львівської областей завершили сівбу озимого ріпаку.

Керівниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру України Тетяна Адаменко розповіла, що посуха охопила 70% площ, на яких треба засівати озимими культурами, триває літньо-осіння посуха, 

"За тими визначеннями запасів вологи, які здійснює Гідрометцентр, на сьогодні 70 або і більше відсотків площ, які потрібно засівати озимими культурами, охоплені посухою", - зауважила Адаменко.

Джерело фото: ua.depositphotos.com