НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Ринок промислових конопель в перший рік після легалізації оцінюється в $10,5 млн

Ринок промислових конопель в перший рік після легалізації оцінюється в $10,5 млн
Перші сходи конопель на полі виробника Ma'Rijany Hemp Company. Фото надане компанією

Перший врожай промислових конопель 2024 року, отриманий після легалізації вирощування цієї культури у 2023 році, оцінюється в $10,5 млн. У 2025 році є всі передумови, щоб цей показник зріс удвічі, як мінімум до $21 млн. Такі орієнтовні показники наводять експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO) для видання Delo.ua.  

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"На сьогодні обсяг посівів промислових конопель складає близько 4 тис. га. За нашими розрахунками, це може генерувати $10,5 млн товарообігу у 2024 році", - зазначила керівниця сектору "Сільське господарство" BRDO Ірина Грузінська в коментарі для видання.

В організації називають цілком реалістичним прогноз Мінагрополітики на 2025 рік, згідно з яким очікується подвоєння посівних площ під цією культурою до 8 тис. га. Звісно, варто враховувати складні умови, в яких працює сільськогосподарський сектор України в умовах повномасштабної війни. 

Головні параметри ринку промислових конопель у 2024-2025 за даними BRDO. Інфографіка: Delo.ua 

Такі показники можливі через високу рентабельність культури, яка приваблює підприємців. За розрахунками BRDO, рентабельність від прибутку при вирощуванні конопель як сировини для волокон становить 30-60%, насіння — понад 110%. Якщо виробник зможе реалізувати частини рослини повністю, цей показник може перевищити 180%.

При цьому навіть за таких темпів розвитку український ринок промислових конопель залишиться неспівставно меншим за світовий. Його місткість у 2023 році сягнула $5,4 млрд, і до 2032 прогнозується ріст до $19,7 млрд з середнім темпом зростання 15,1%.

Серед ключових факторів, які вплинуть позитивно на українське коноплярство у 2025 році, Ірина Грузінська називає продовження лібералізації галузі. Реформа остаточно запрацювала в серпні 2024 року, тому фермери остаточно відчують регуляторні послаблення у наступному році перед посівною. 

Також галузі сприяє відкриття індустріальних парків, що спрямовані виключно на сферу вирощування і переробки промислових конопель. Зараз в Україні діють два таких кластери: індустріальний парк "Ма’Рижани" в Житомирській області, головним резидентом якого є однойменна Ma'Rijany Hemp Company, а також HEMPY UA Industrial park у Рівненській області. Такий формат розміщення переробних кластерів в регіонах традиційного вирощування конопель сприяє скороченню логістичних витрат і дозволяє обєднувати під одним дахом кілька компаній одного профілю.

Чому попри успіхи промислового коноплярства Україна в наступному році навряд чи зможе вирощувати цю культуру на сотнях тисяч гектарів — читайте в статті "Рентабельність технічних конопель може сягати 180%. Що стримує бурхливий ріст цієї культури" на Delo.ua

Прийняття закону відкриває нові можливості для аграріїв

З прийняттям закону про медичний канабіс промислові коноплі стали цікавими для українських агровиробників. Про це нещодавно повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

Зміни в законодавстві дають можливість сільськогосподарським підприємствам відкрити для себе знову нішеву галузь агровиробництва – промислове коноплярство, оскільки коноплі для промислових цілей стають практично звичайною сільськогосподарською культурою, для вирощування якої уже не потрібно буде мати ліцензії чи квоти.

"Актуально й те, що культивування коноплі сприяє аерації ґрунтів і очищенню їх від важких металів  – цинку, міді та свинцю", - зауважив Віштак.

До того ж, за його словами, в Україні найкращі сорти промислових конопель з усього світу.

Інститут луб’яних культур НААН України та Інститут сільського господарства північного-сходу НААН України - дві передові наукові установи, що володіють сортами конопель. Крім того, іще 11 приватних агропідприємств займаються вирощуванням насіннєвого матеріалу конопель.

Додамо, що раніше повідомлялося, що у листопаді 2024 року Ma'Rijany Hemp Company планує запустити у Житомирській області завод з первинної переробки конопляної трести на довге волокно. Завод будують на базі Володарсько-Волинського льонозаводу.