Щоб зберегти обсяги експорту зерна на рівні торішніх, потрібно вивозити 5-6 млн тонн щомісяця, - Мінагро

Щоб зберегти обсяги експорту зерна на рівні торішніх, потрібно вивозити 5-6 млн тонн щомісяця, - Мінагро
Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький

За оцінками Мінагро, з листопада цього року Україна зможе експортувати морем 3 млн тонн зернових, а з урахуванням інших шляхів — до 6 млн тонн щомісяця.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це в інтерв'ю Delo.ua розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

"У липні ми експортували майже 3 млн тонн залізничним та автошляхами. Експорт із портів розпочався у серпні. Щоб вийти в баланс, потрібно щомісяця експортувати по всіх шляхах 5-6 млн тонн", - каже Висоцький.

За його словами, станом на середину серпня морем вивезли за кордон 570 тисяч тонн агрокультур. До кінця серпня Україна зможе збільшити обсяг експорту до 1 млн тонн і потенційно щомісяця збільшувати його на 1 млн тонн.

"Тобто з листопада ми можемо експортувати морем 3 млн тонн, а з урахуванням інших шляхів - до 6 млн тонн щомісяця", - додав він.

Висоцький зазначив, що за попередніми оцінками, українські фермери цього маркетингового року зможуть зібрати зернових та олійних культур приблизно 67 млн тонн: 52 і 15 млн тонн відповідно.

Для внутрішнього споживання Україні потрібно 18 млн тонн зернових і 2 млн тонн олійних, а 47 млн тонн нового врожаю Україна може відправити на експорт. Це принесе до бюджету країни понад $20 млрд на рік.

Нагадаємо, що у Мінагро розповіли, коли в Україні подешевшає гречка.