НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Українців попередили про дефіцит гречки: що буде з цінами на крупу

Українців попередили про дефіцит гречки: що буде з цінами на крупу
Фото: Depositphotos

В Україні очікується дефіцит гречки. Цього року аграрії скоротили площі посівів, а також погода зробила свій внесок у врожайність культури.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це AgroPortal.ua розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. 

Чи буде в Україні дефіцит гречки

Експерт прогнозує зменшення врожайності гречки порівняно з двома минулими роками через те,  що у період цвітіння культури в Україні панувала аномальна спека, яка негативно відобразилася на розвитку рослин.

"З огляду на те, що цього року гречкою засіяно всього 87 тис. га, і зважаючи на врожайність приблизно 1 т/га, ми розраховуємо на середній валовий збір 85-90 тис. т", - підкреслив Громовий.

Він попередив, що за таких невтішних прогнозів внутрішній ринок України може недоотримати достатньої кількості крупи.

Громовий зауважив, що наразі достеменно невідомо, яка точна кількість населення проживає в Україні. За попередніми даними, сьогодні в країні залишилося 25 млн осіб, і якщо врахувати, що середній показник споживання гречки однією людиною за останні 5 років становить 3 кг, то виходить, що потреба внутрішнього ринку складає 75 тис. т.

"А валовий збір, який прогнозують у Міжнародній асоціації гречки, становить 90 тис. т, відповідно, забезпечення внутрішнього ринку буде на рівні 60 тис. т гречаної крупи. Таким чином, цьогорічний врожай не покриє потреби українського ринку", - підсумував Громовий.

Що буде з цінами на гречку

Ціни на гречку прийдешньої осені можуть зрости до тризначних чисел

"На початку 2023 року високі ціни на цей продукт надихнули фермерів засіяти гречкою 124 тис. га, а вже цього року під посів було відведено менше 100 тис. га", - розповів Agronews директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сидоров.

При цьому він нагадав про тривалу посуху в липні, що призвело до зниження врожайності гречки. За його словами, всі ці фактори вплинуть на вартість улюбленої крупи багатьох українців.

"Якщо тенденція до скорочення посівів збережеться і наступного року, то ціни знову можуть повернутися до тризначних чисел, як це було наприкінці 2022 - початку 2023 року", - підсумував чиновник.

Зауважимо, наразі в АТБ кілограм найдешевшої гречки коштує 25,90 гривні зі знижкою, а у Сільпо кілограмовий пакет гречки обійдеться в 33,99 гривні.

Нагадаємо, що за даними Мінагрополітики станом на 23 серпня гречки аграрії зібрали 6,2 тис. тонн.

Джерело фото: ua.depositphotos.com