НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

В Україні дорожчають огірки: які ціни

Огірки
Огірки на гуртовому ринку «Шувар» у Львові. Фото: facebook.com/Shuvar

Тепличні комбінати України підвищили відпускні ціни на огірки. З початку поточного тижня ціни на цей овоч на українському ринку зросли в середньому на 14%.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

 Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазначається, що основною причиною подорожчання оператори ринку називають скорочення пропозиції як тепличного, так і ґрунтового огірка.

Які ціни на огірки

Так, тільки з початку поточного тижня ціни на тепличні огірки в Україні зросли в середньому на 14%, і сьогодні комбінати пропонують до продажу цю продукцію по 40-60 грн/кг.

При цьому учасники ринку зазначають, що, попри подорожчання в цьому сегменті, попит на тепличний огірок на українському ринку залишається досить високим.

"Важливо відзначити, що подорожчанню тепличних огірків, крім усього іншого, сприяла обмежена пропозиція ґрунтової продукції. Основну частку продукції відкритого ґрунту зараз становить огірок невисокої якості, що підвищує інтерес покупців до більш якісної продукції з теплиць", - підкреслюють аналітики.

Вони додають, що наразі тепличний огірок в Україні обходиться оптовим покупцям вже в середньому у 2,8 раза дорожче, ніж в аналогічний період минулого року.

"Гравці ринку впевнені в подальшому подорожчанні, з огляду на підвищений попит оптових компаній і роздрібних мереж на цю продукцію. При цьому компенсувати брак місцевої продукції за рахунок імпортних огірків компаніям поки що не вдається, оскільки в сусідніх країнах пропозиція в цьому сегменті також обмежена", - зазначають аналітики.

Ціни на овочі в Україні

Українським тепличним комбінатам вдалося знову підвищити відпускні ціни на помідори. Зростання цін пов'язане зі збільшенням попиту наприкінці серпня — на початку вересня, коли вибірка продукції з теплиць скорочується через сезонні фактори. Тепличні комбінати готові відвантажувати томати не дешевше 35–50 грн/кг. Це найвищі ціни на помідори в Україні за останні 7 років.

Зауважимо, на ринку картоплі в Україні спостерігається зростання цін. На даний момент основні продажі овочу проводяться в межах 13-18 грн/кг. Нинішні ціни на один із основних продуктів для українців є найвищими, як мінімум, за останні 5 сезонів. 

Натомість ціни на білокачанну капусту  знизилися на 13%. Українські господарства продають овоч по 17-24 грн/кг.