НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,47

41,40

EUR

45,58

45,45

В Україні знову дорожчають огірки через скорочення пропозиції: яка ціна

В Україні знову дорожчають огірки через скорочення пропозиції: яка ціна
Ілюстрація: freepik

Ціни на тепличні огірки в Україні продовжують зростати, оскільки на ринку спостерігається нестабільна ситуація через скорочення пропозиції огірків як у стаціонарних комбінатах, так і в плівкових теплицях. Тим часом, попит на огірки залишається високим.

Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.

Станом на сьогодні, тепличні комбінати пропонують огірки за ціною 50-65 грн/кг ($1,21-1,58/кг), що на 11% дорожче порівняно з кінцем минулого тижня.

Основною причиною подорожчання є обмежена пропозиція на тлі підвищеного попиту, зокрема через погіршення погодних умов.

Попри стабільні ціни у порівнянні з попередніми роками, оператори ринку попереджають, що подальше зростання може призвести до збільшення імпорту огірків, оскільки українським виробникам буде складніше конкурувати, особливо з урахуванням додаткових витрат на підігрів теплиць.

Зазначається, що зниження середньодобових температур і надалі впливатиме на собівартість виробництва тепличних овочів в Україні.

Які ціни на інші овочі

Українські тепличні комбінати знову підвищують ціни на помідори. Причиною такої ситуації є обмежена пропозиція томату на ринку. Більшість дрібних виробників зараз практично завершили реалізацію і пропонують овоч тільки дрібним оптом. За даними цінового моніторингу проєкту, тепличні томати надходять у продаж у діапазоні 55-65 грн/кг.

На ринку картоплі в Україні не вщухає ажіотаж, навіть попри те, що досі триває збирання цієї продукції у господарствах. Лише за останній тиждень ціна на цей овоч зросла в середньому на 19%.

А от ціни на цибулю в Україні цього тижня почали поступово знижуватися через збільшення пропозиції на ринку. Фермери намагаються розпродати непридатну для тривалого зберігання продукцію. Наразі фермери пропонують до продажу цибулю оптовими партіями по 8-14 грн/кг, що в середньому на 11% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.