НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Які культури принесли найбільші прибутки аграріям - дослідження

Які культури принесли найбільші прибутки аграріям - дослідження
Фото: Одеська ОВА

Минулорічний врожай приніс українським агрокомпаніям утричі більший прибуток від очікуваного. Найбільше аграрії заробили на продажі кукурудзи. 

Про це повідомляє Agrohub.

Аналітики дослідили рентабельності агрокомпаній за фактичними результатами продажів врожаю 2023 та порівняли їх із прогнозними даними, які були на початку 2024 року. Зазначається, що у дослідженні прийняли участь 10 найбільших українських холдингів і воно охопило площу в 1,7 мільйони гектарів у 7 макрорегіонах України. 

Експерти зауважують , що фактична рентабельність агрокомпаній виявилась кращою, ніж вони оцінювали її на початку року. Зокрема фактичний показник EBITDA по основних культурах 2023 становить 129 $/га, в той час як прогнозні значення на початку року були не такі оптимістичні — 94 $/га. При цьому у порівнянні з 2022 роком дохід компаній виріс утричі — тоді фактичний EBITDA становив 47 $/га.

Як змінилася рентабельність культур минулорічного врожаю

Найвище зростання EBITDA у порівнянні з прогнозами відбулося по кукурудзі, він становить 38 $/га. На початку року аграрії очікували, що вона не буде рентабельною, адже  у 2022 році вона була за фактом продажів найбільш збитковою культурою.

Також суттєве зростання EBITDA фіксується по ріпаку — 228 $/га (на 32% вище прогнозу 155 $/га) та соняшнику — 165 $/га (+33% від прогнозного значення 111 $/га).

Натомість по пшениці та сої фактичний результат майже не відрізняється від прогнозів: пшениця є збитковою, з EBITDA -101 $/га, а продажі сої завершились з EBITDA 378 $/га.

Аграрним компаніям вдалося заробити завдяки тому, що фактичні ціни на продукцію виявились вищими порівняно з прогнозними приблизно на 3,3%

Найбільше зростання цін відбулось по кукурудзі — на 6,3%. Також суттєве зростання фіксується по ріпаку (+ 5,2%) та соняшнику (4,3%). Відповідно по пшениці та сої зміна ціни не значна — +0,8% та -0,2%. 

"Рівень цін став сприятливим за рахунок стабільної роботи морського зернового коридору, що дозволило аграріям зекономити на сухопутному транспортуванні, яке суттєво з’їдало маржу. Це внесло більше стабільності, давши можливість спиратись на прогнози, які навіть перевершили очікування. До того ж, на третій рік війни виробники до певного рівня адаптувались та більш оптимально планують витрати на вирощування», — коментує Оксана Боброва, керівниця напряму Agrohub Benchmarking.

Експорт українських зернових та олійних може стати найнижчим за останні вісім років

Експерти прогнозують, що цього маркетингового року Україну чекає найнижчий експорт зернових та олійних за останні 8 років.

Минулоріч Україна експортувала близько 30 мільйонів тонн кукурудзи. Однак цього сезону очікуються значно менші обсяги через гірший врожай.

Аналітики  прогнозують цьогорічний врожай кукурудзи на рівні 21-22 мільйонів тонн. Натомість експортний потенціал кукурудзи оцінюється на рівні 15-17 мільйонів тонн, що майже вдвічі менше.

Зауважимо, станом на початок вересня запаси пшениці в Україні становили 18,7 млн тонн, що значно менше середньорічних показників попередніх сезонів, коли цей показник перевищував 20 млн тонн. 

За прогнозами експертів, якщо експорт триватиме на рівні 2 млн тонн на місяць, то пшениці може вистачити до березня-квітня наступного року.

За оперативними даними Державної митної служби, станом на 11 жовтня з початку 2024/25 МР Україна експортувала 11,739 млн тонн зернових і зернобобових культур, з яких 1,291 млн тонн було відвантажено в жовтні