НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Якій техніці надають перевагу українські фермери - дослідження

Якій техніці надають перевагу українські фермери - дослідження
Фото: ua.depositphotos.com

Маркетплейс Agro.Ria оприлюднив дослідження ринку сільгосптехніки за квітень-серпень 2024 року, згідно з яким фермери найчастіше обирають техніку від Харківського тракторного заводу, Farmer і Demetra, які разом отримали понад 33% пошукових запитів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нагадаємо, що за даними Міністерства економіки, сільгосппідприємства придбали 859 одиниць техніки на 913,6 млн грн. 

Найвищі показники купівлі сільгосптехніки за програмою компенсації спостерігаються у таких областях:

  • Кіровоградська область — 10,9%
  • Полтавська область — 10,2%
  • Миколаївська область — 8,3%
  • Сумська область — 6,9%
  • Одеська область — 6,1%

Найпопулярніші категорії сільгосптехніки

Станом на кінець серпня 2024 року, за даними аналітичного центру, найбільший інтерес українських аграріїв викликають трактори, які становлять 27% усіх запитів. 

На другому місці за популярністю перебувають сівалки з часткою 18%, а третє місце займають борони, які шукають 14% користувачів. 

Також значну увагу аграрії приділяють жниваркам та культиваторам, кожна з яких отримує 6% запитів, тоді як оприскувачі складають 5%, плуги — 4%, бункер-перевантажувачі — 2,4%, глибокорозпушувачі — 3%, а котки польові — 2,3%.

Фахівці також дослідили, як попит на різні категорії сільгосптехніки варіюється залежно від регіону. У центральних областях аграрії найчастіше шукають борони, тоді як у західних регіонах попитом користуються жниварки. Східні області віддають перевагу тракторам і сівалкам.

Найпопулярніші моделі техніки

Крім того, у кожному регіоні визначено найпопулярніші моделі сільгосптехніки. Наприклад, у Рівненській та Волинській областях популярністю користується техніка заводу Кобзаренка, зокрема модель С3. 

У Житомирській області аграрії віддають перевагу сівалці ПТ-18, а у Львівській — моделям ОПШ-2418 та 1ПТС-3. У Хмельницькій області також популярна техніка заводу Кобзаренка, зокрема модель ПБН-30.

Вінницька область відзначається популярністю моделей XT3 від компанії Велес-Агро, а в Івано-Франківській — також моделей CX. Чернівецька область вибирає сільгосптехніку Галещина Соломія 11, тоді як у Чернігівській найбільше запитів на модель Генерал від Агротех.

У Київській області попитом користується модель XT3, у Черкаській — техніка від ВК Технополь. Кіровоградська область відзначається популярністю моделі ДМТ від Demetra, а у Миколаївській — технікою Атрія-8 від Ремсинтез. Сумська область обирає техніку ЖСБ від Sunfloromash, тоді як у Полтавській — модель 10286 від Farmer.

Дніпропетровська область обирає XT3, а у Харківській популярні моделі CX від Велес-Агро. У Донецькій області попитом користується модель ПОН від Велес-Агро, а в Одеській — Siva Nova 3.0 від Капіталпромресурс.

Найпопулярніші українські виробники

За результатами пошукових запитів, найпопулярнішим українським виробником сільгосптехніки є Харківський тракторний завод, який отримав 16% запитів. Друге місце посідає компанія Farmer з 11%, а на третій сходинці — Dermetra з 6%.

Серед інших відомих виробників виділяються Ремсинтез, Фаворит, Агрореммаш-БЦ, Завод Кобзаренка, Велес-Агро, Elvorti та БілоцерківМАЗ. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com