НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Названі найнебезпечніші автодороги в Україні за кількістю ДТП

Названі найнебезпечніші автодороги в Україні за кількістю ДТП
Фото: Freepik

Від початку року майже 2 тисячі людей загинули, а ще майже 21 тисяча була травмована у ДТП. Найбільше аварій трапилось у Києві, на Дніпропетровщині та Одещині. А найнебезпечнішими автодорогами за кількістю ДТП наразі є M-06 Київ — Чоп та М-30 Стрий — Умань — Дніпро — Ізварине.

Про це повідомляє "Опендатабот".

На 11% зросла кількість ДТП з постраждалими

За даними аналітиків, 16 621 ДТП з постраждалими трапилось в Україні від початку 2024 року. Це на 11% більше, ніж за той самий період минулого року. Внаслідок цих аварій загинуло 1 918 людей, а ще 20 862 отримали травми.

Найбільша кількість ДТП зафіксована у Києві

Зазначається, що більшість ДТП з постраждалими , а саме 80%, трапляється у населених пунктах, ще 15% аварій стається на автодорогах державного значення. Аналітики звертають увагу, що цьогоріч у населених пунктах аварій побільшало на 13%. Водночас кількість ДТП на трасах залишилася майже незмінною.

Як повідомляють в "Опендатабот", найбільша кількість ДТП з постраждалими зафіксована у Києві — 1 393 аварії. Далі йдуть населені пункти на Дніпропетровщині та Одещині: друге та третє місця з 1 350 та 1 148 дорожніх пригод відповідно.

"Саме на Одещині кількість аварій цьогоріч рекордно зросла — аж на 40%, порівняно з аналогічним періодом торік. А кількість загиблих у цьому регіоні взагалі збільшилась на 70%", - підкреслюють аналітики.

Топ найнебезпечніших доріг України

Аналітики зауважують, що найбільш небезпечною автодорогою вже не перший рік залишається траса M-06 Київ — Чоп. Там сталося 292 ДТП з постраждалими за 8 місяців 2024 року.

Наслідує траса М-30 Стрий — Умань — Дніпро — Ізварине, де зареєстровано 291 ДТП.

До трійки доріг, де трапляється найбільше аварій, також потрапила траса M-03 Київ — Харків — Довжанський: 156 ДТП з постраждалими.

Причини ДТП

Як наголошують в "Опендатабот", майже половина аварій в Україні стається через порушення швидкості руху: 39,9%. У топі причин ДТП також порушення правил маневрування (23%) та порушення правил проїзду перехресть (9,6%).

В Україні хочуть встановити обмеження для системних порушників ПДР

В Україні пропонують встановити обмеження для водіїв, які систематично порушують правила дорожнього руху, - не більше трьох порушень за рік.

"Ми дедалі частіше стикаємося з ситуацією, коли певна категорія водіїв транспортних засобів мають по 20-25-30 порушень за календарний рік. Це свідчить про те, що відповідальність, яка існує нині, не діє. Потрібна більш актуалізована і конкретизована відповідальність для такого виду порушників", - підкреслив заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Він додав, що близько половини усіх ДТП стається через перевищення швидкості, тому на сьогодні в Україні майже повністю відновили систему автоматичної фіксації порушень.