НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Комітет Ради підтримав законопроєкт про приватизацію державних банків

Комітет Ради підтримав законопроєкт про приватизацію державних банків
Фото: Freepik

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №11474 про особливості продажу державних пакетів акцій у статутному капіталі банків у другому читанні. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Законопроєкт розширює коло потенційних інвесторів, яких держава готова розглядати для продажу акцій, та дозволяє продаж будь-якої частки акцій держави в банку, а не лише 100%, як передбачено чинним законодавством.

Також він підвищує вимоги до юридичних осіб, які можуть бути залучені як фінансові радники для продажу, і включає міжнародних донорів до участі в процедурі відбору фінансових радників і в саму процедуру продажу.

Документ оновлює правила визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку. 

Також він враховує можливість участі в аукціоні лише одного потенційного інвестора, і приводить вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик.

Законопроєкт також запобігає негативному впливу на процедуру продажу з боку колишніх бенефіціарних власників або поточних міноритарних акціонерів.

Документ забезпечує посилену прозорість процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему.

Нагадаємо, у першому читанні законопроєкт про особливості приватизації державних банків Верховна Рада ухвалила 5 вересня. Тоді документ підтримали 249 депутатів.

Також у червні повідомлялось, що україна готується до продажу двох системних державних банків - Сенс Банку та Укргазбанку. Для цього планується призначити міжнародно визнаного фінансового радника до вересня 2024 року.