НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

НБУ заборонив бізнесу приймати готівкові перекази без попереднього зарахування на рахунок

НБУ
НБУ. Фото: bank.gov.ua

Національний банк України оновив порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні. Відтепер юридичні та ФОП, які провадять незалежну професійну діяльність, не можуть отримати готівку за переказом без її попереднього зарахування на рахунок.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що  для підвищення прозорості платіжних операцій та запобігання проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою, встановлено певні обмеження під час переказу готівки без відкриття рахунку.

Так, надавачі платіжних послуг зобов’язані в обов’язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб’єктів господарювання.

"Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб’єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі)", - пояснюють в НБУ.

У регуляторі наголошують, що водночас для громадян таких обмежень не встановлено.

"Громадяни можуть як і раніше обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб’єктами господарювання за послуги чи товари – готівкою чи безготівково", - уточнюють в НБУ.

Там додають, що такі норми містить постанова Правління Національного банку України від  23 серпня 2024 року № 101 “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні”, що набирає чинності з 29 серпня 2024 року.

"Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності постановою № 101 мають здійснити перегляд та актуалізацію своїх внутрішніх документів з метою їх приведення у відповідність до оновлених вимог регулятора", - підкреслюють у регуляторі.

Крім того, цією постановою НБУ врегулював питання:

  • відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;
  • вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження Національному банку та зменшення термінів їх проведення.

ДОВІДКА:

Переказ коштів без відкриття рахунку – платіжна послуга, що надається платнику з метою переказу коштів у готівковій чи безготівковій формах отримувачу або надавачу платіжних послуг, який діє від імені отримувача, під час якої надавач цієї послуги не використовує відкритий у нього рахунок платника та/або отримувача.

Нагадаємо, Національний банк України вирішив встановити з 1 жовтня тимчасово на пів року ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту" (також відомі як P2P, C2С).