НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

НБУ зобов’язав банки забезпечити безбар'єрний доступ у щонайменше 50% підрозділів

НБУ зобов’язав банки забезпечити безбар'єрний доступ у щонайменше 50% підрозділів
Фото: Пресслужба НБУ

Національний банк України зобов’язав банки забезпечити фізичну та інформаційну доступність щонайменше 50% від загальної кількості їх відокремлених підрозділів у регіоні, щоб сприяти створенню безпрецедентно інклюзивного фінансового простору для кожного громадянина України, зокрема ветеранів війни, осіб з інвалідністю та людей старшого віку. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Зазначається, що відповідні зміни до Положення про ліцензування банків зобов’язують банки визначити такі відокремлені підрозділи з урахуванням встановлених регулятором правил інклюзивного надання фінансових послуг та забезпечити їх доступність для осіб з інвалідністю до 01 січня 2025 року, а надалі забезпечувати виконання цієї вимоги постійно.  

При цьому банки повинні інформувати клієнтів про місцезнаходження відповідних відділень, їх контактні номери телефонів та графік роботи на головній сторінці свого офіційного вебсайту та його мобільної версії, у мобільному застосунку, через служби клієнтської підтримки, чат-боти та месенджери, у загальнодоступних місцях приміщення тощо.

Як забезпечуватиметься доступність відділень

Згідно з повідомленням регулятора, фізична доступність відділень забезпечуватиметься з урахуванням відповідних державних стандартів з питань інклюзивності будівель і споруд.

Інформаційна доступність – шляхом розміщення інформації на вебсайтах, у мобільному застосунку в формі, що дає змогу людям з різними функціональними порушеннями вільно та самостійно ознайомитися з умовами надання фінансових послуг чи користування наявними платіжними пристроями.

У Нацбанку наголошують, що зазначені зміни до Положення про ліцензування банків – черговий крок у напрямі забезпечення безбар’єрності фінансового сектору. Це одне з пріоритетних завдань Стратегії розвитку фінансового сектору України та Стратегії Національного банку України, оновлених через виклики, спричинені повномасштабним вторгненням, та узгоджених з Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, безбар’єрні фінансові послуги мають стати повсякденною нормою життя українців, адже це –  обов’язок перед ветеранами та тими, хто постраждав в цій війні.

"Упевнений, що фінансові установи замість формального підходу докорінно переглянуть свої сервіси, приміщення та правила спілкування з клієнтами, щоб наша фінансова система стала найінклюзивнішою у світі", - зазначив він.

НБУ і ЄБРР підписали меморандум про співпрацю щодо впровадження стандартів інклюзивності

У пресслужбі регулятора нагадали, що 9 квітня під час конференції з питань реінтеграції ветеранів голова НБУ Пишний та керуючий директор ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіс Маліж підписали меморандум про взаєморозуміння між НБУ та ЄБРР, який передбачає співпрацю установ для забезпечення згуртованості фінансового сектору щодо питань упровадження стандартів інклюзивної діяльності та послуг, підтримки та ресоціалізації ветеранів війни в Україні, а також для просування Хартії з фінансової інклюзії та реінтеграції ветеранів.

Згідно із Меморандумом НБУ та ЄБРР підтримуватимуть фінансові установи по всій Україні в дотриманні ними стандартів, викладених у зазначеній Хартії, до якої приєдналися 37 банків.