НБУ курс:

USD

41,21

--0,06

EUR

45,96

--0,24

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Антимонопольний комітет дозволив компанії "Гефест" придбати АЗС Motto

Антимонопольний комітет дозволив компанії "Гефест" придбати АЗС Motto
Фото: motto.ua

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав дозвіл компанії "Гефест" яка є частиною групи "Паралель", на придбання частки в мережі автозаправок Motto.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться в рішенні комітету АМКУ.

Це рішення дозволяє "Гефесту" отримати контроль над більш ніж 50% голосів у керівництві "Motto Маркет" і ще однієї компанії — "Кальміус 1".

До цього, у 2023 році, група "Паралель" вже укладала угоду з Motto на постачання пального для реалізації через їхні АЗС. Варто зазначити, що мережа Motto налічує близько 70 заправних станцій, більшість із яких були придбані після виходу компанії зі складу мережі "БРСМ-Нафта".

Ця угода є частиною масштабнішої стратегії розширення "Паралель", яка вже суттєво скоротила кількість заправок через втрати на окупованих територіях під час повномасштабного російського вторгнення ​.

Зазначимо, що "Паралель" була заснована як частина холдингу СКМ Ріната Ахметова, але після 2020 року мережу придбав бізнесмен Олександр Дубінін. Після покупки, група зберегла 22 АЗС, зосереджені переважно у Дніпропетровській, Одеській, Київській та частині підконтрольної Україні території Донецької і Запорізької областей.

Що стосується бренду Motto, то він з'явився на роздрібному ринку пального у 2014 р. як лоукост сегмент WOG (близько 30 АЗС), розвитком яких на той момент займався Олексій Костяк. Згодом перші станції (близько 20 од.) було об'єднано разом з іншими 20 АЗС Костяка під єдиним брендом. У 2020 р. Олексій Костяк вийшов з компанії Motto разом зі своїми станціями. Згідно з інформацією на сайті Motto, наразі мережа налічує 153 АЗС.

Додамо, що у квітні 2023 року "БРСМ – Нафта" отримала рішення від АМКУ, згідно з яким компанія мала сплатити 3 269 684 грн штрафу за надання інформації у неповному обсязі про одержання в оренду автозаправних станцій.