НБУ курс:

USD

41,23

+0,01

EUR

44,91

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,49

41,42

EUR

45,45

45,30

Брак працівників вперше став головною перешкодою для ведення бізнесу – опитування

Брак працівників вперше став головною перешкодою для ведення бізнесу – опитування
Ілюстрація: freepik

Індекс відновлення ділової активності (ІВДА) зріс до 0,12, що є покращенням порівняно із серпнем (0,08), коли було зафіксовано найнижчий показник за рік. Проте, за вересень 2024 року нестача працівників вперше стала ключовою перешкодою для ведення бізнесу в Україні, перевершивши попередні проблеми, пов'язані з інфраструктурою та цінами.

Про це свідчать результати щомісячного опитування, проведеного Інститутом економічних досліджень (ІЕД) серед 473 українських промислових підприємств.

Зростання ІВДА спостерігалося серед усіх підприємств, незалежно від їхнього розміру. Однак мікропідприємства залишаються у найгіршій ситуації, демонструючи від’ємні результати.

Позитивна динаміка спостерігається за декількома показниками:

  • Частка підприємств, які покращили свою ділову активність порівняно з попереднім роком, зросла з 28,3% до 30%.
  • Частка підприємств із погіршенням ділової активності скоротилася з 20,6% до 18%.
  • Середній портфель замовлень зріс до 7,9 місяця, що є найвищим показником за весь період опитування. Це відбулося переважно за рахунок збільшення кількості довгострокових замовлень, що охоплюють рік і більше (22% опитаних у вересні, порівняно з 5-7% у березні).

Очікування бізнесу щодо майбутнього

6-місячні та 2-річні очікування підприємців щодо фінансово-економічного стану їхніх підприємств залишаються позитивними. З липня очікування зростають, хоча вони не такі високі, як навесні.

Зокрема, 6-місячні прогнози покращились за всіма основними показниками, тоді як 2-річні очікування зросли з 0,13 до 0,15. Частка підприємств, які очікують зростання у довгостроковій перспективі, також зросла на 1 в. п. до 19,1%.

Брак працівників став головною перешкодою для бізнесу

Частка підприємств, які скаржаться на нестачу працівників через мобілізацію або еміграцію, зменшилася з рекордних 63% у серпні до 61% у вересні. Проте ця проблема вийшла на перше місце серед усіх перешкод для бізнесу.

Крім того, 55,1% підприємств відчувають проблеми з пошуком кваліфікованих працівників, що є черговим рекордом. Навіть некваліфіковану робочу силу стало знайти складніше (39,2% підприємств відчули ці труднощі).

Також до перешкоди для бізнесу віднесли проблему перебоїв з електро-, водо- та теплопостачанням. Але частка підприємств, що зазначають цю проблему, скоротилася з 65% до 45% у вересні. Іншою проблемою називають зростання цін на сировину та товари.

Погіршення очікувань щодо трудових ресурсів

Частка підприємств, які планують збільшити кількість працівників у найближчі 3-4 місяці, знизилася з 14,6% до 12,1%, а тих, які планують скорочення персоналу, збільшилися з 8% до 9,8%.

Зросла і частка підприємств, що планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках, з 3,8% до 13,9%.

Відношення бізнесу до держави:

  • Частка підприємств, які оцінюють державу як "ворога", зросла до 5% у вересні порівняно з 3% в попередньому кварталі.
  • Частка тих, хто називає державу "перешкодою", збільшилася з 20% до 23%.
  • Водночас 40% підприємців бачать державу як "регулятора", і лише 10% назвали її "партнером". Ніхто з опитаних не вважає державу "другом".

Додамо, бізнес у вересні продовжив пом’якшувати оцінки ділової активності. Поліпшенню очікувань підприємств сприяли пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, стабільна робота морського коридору та зростання залізничних перевезень.

В опитуванні New Monthly Enterprises Survey (#NRES) від ІЕД брали участь близько 500 українських промислових підприємств, що розташовані у 21 із 27 регіонів України. Опитування проводиться на щомісячній основі з травня 2022 року. Дане опитування було проведено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" в рамках спільної ініціативи "Європейське Відродження України".