Бути більше ніж 30%: Шляхи подолання гендерної нерівності в українському бізнесі

Бути більше ніж 30%: Шляхи подолання гендерної нерівності в українському бізнесі
Спецпроект-дослідження delo.ua та YouControl

Кожну четверту топ-менеджерську позицію у світовому бізнесі сьогодні обіймає жінка, — про це свідчать дані глобальної доповіді компанії "Грант Торнтон" за 2017 рік. І поки що ці 25% — пік, якого досягли жінки у бізнесі у світовому масштабі. Порівняно із 2016-м цей показник зріс лише на 1%. Але у глобальних звітах стосовно лідерських позицій українських жінок та їхньої участі у бізнесі  статистика відсутня. Тож delo.ua разом з інформаційно-аналітичною платформою YouControl провели власне дослідження, п'ятим висновком якого ділимось сьогодні.

Ми з'ясували, що Україна входить у 15 країн з найбільшою кількістю жінок серед власників (28,3%) та менеджерів (30,6%) бізнесу. Середній же показник по світу — 25%, і збільшився він на 6% упродовж аж 13 років. Також ми  визначили причини, які часто заважають жінкам реалізуватись на топ-позиціях у підприємництві та управлінській сфері. Та чи є способи їх нейтралізації? Ми виділили шість шляхів подолання ґендерної нерівності в українському бізнесі.

Подолання гендерного розриву в оплаті праці

За останніми даними, в Україні розрив в оплаті праці жінок і чоловіків на сьогодні становить до 30% не на користь жінок. Тобто на одних і тих самих посадах жінки та чоловіки отримують абсолютно різну зарплату, що автоматично впливає на фінансову спроможність перших.

Сприятливі умови для отримання банківських позик

Власне, розрив в оплаті праці також впливає і на можливість розпочати власний бізнес через відсутність стартового капіталу. За прикладом Нової Зеландії досить суттєвою для жінок є можливість отримання бізнес-освіти, а також сприятливі умови для отримання банківських позик.

Гендерні квоти

Питання гендерних квот сьогодні є дискусійним. Наприклад, згідно з дослідженням Global Female Leaders Outlook KPMG, переважна кількість, 83%, керівниць, вважають, що програми для жінок із реалізації лідерства є хорошим інструментом для залучення більшої кількості жінок на керівні посади. Але лише 4% лідерок вважають, що фактор ґендерних квот є доцільним та ключовим у кар'єрному розвитку. Натомість у нас є кейс Канади, прем'єр-міністр якої Джастін Трюдj встановив квоту у 50% для жінок у кабінеті міністрів. Звісно, квоти — це не єдиний вірний вихід і часто сприймаються як позивтина дискримінація. Проте як тимчасовий засіб вони дійсно мають право на існування.

Підтримка батьків та матерів, які працюють

Дитячі кімнати в офісах, гнучкий графік, можливість брати додаткові вихідні — це мінімум, який можуть впроваджувати у компаніях HR-депратаменти. В Україні можливість брати відпустку по догляжду за дитиною мають як матері, так і батьки. Але через пункт перший у декретну відпустку частіше йдуть жінки, бо у чоловіків вищі зарплати. Тут доцільно згадати шведську модель: у декретну відпустку у цій країні мають піти і мати, і батько обов'язково. Але вони самі визначають, коли саме використати ці 90 днів. І це і в бізнесі, і в державному секторі сприймається як норма, а не виняток, що позитивно впливає і на викорінення патріархальних стереотипів.

Доступ до ресурсів

В Україні досі існує структурний дисбаланс у становищі чоловіків і жінок. Гендерна нерівність чітко проявляється в економіці й політиці. Жінки завжди мають гірший доступ до ухвалення політичних та економічних рішень. Чим вищим є рівень органу влади або ланка в ієрархіі компанії — тим менший відсоток посад займають жінки. Такий дисбаланс певною мірою спричинено і гендерними стереотипами, за якими процес прийняття рішень вважається привілеєм чоловіків.  

Подолання гендерних стереотипів у суспільстві

По суті, цей пункт має бути першим: якщо в нашому суспільстві зникнуть стереотипи щодо гендерної рівності, то попередні пункти стануть просто не актуальними. Тут має сенс об'єднання зусиль як бізнесу, так і медіа, як держави, так і сектору освіти. Адже проблему можна вирішити тільки через обізнаність суспільства, яке таким чином зрозуміє, що варто розглядати успішний результат кожної людини незалежно від статі, бо окремий успіх кожного додає свою частинку у пазл загального успіху суспільства.

Читайте також: Бути більше ніж 30%: Сфери бізнесу, де найчастіше можна зустріти жінок серед менеджерів