"Епіцентр К" отримав пільги на митниці

епіцентр, АЕО, митниця
Фото: пресслужба "Епіцентру К"

ТОВ "Епіцентр К" 29 червня отримала авторизацію АЕО (Авторизований економічний оператор) типу "про надання права на застосування спрощень". Підприємство стало другим в країні, яке отримало пільговий статус для проведення операцій на митниці.

Про це повідомила пресслужба Державної митної служби.

Зі статус АЕО "Епіцентр К" матиме пріоритетний, а отже швидший доступ до спрощень, передбачених як Митним кодексом України, так і Конвенцією про процедуру спільного транзиту.

Компанія, зокрема, має тепер такі пільги

  • виконання митних формальностей щодо товарів в першочерговому порядку; 
  • зменшення автоматизованою системою управління ризиками форм та обсягів митного контролю щодо товарів підприємства.

"Державна митна служба України в рамках виконання зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, продовжує роботу із впровадження програми АЕО та закликає субʼєктів зовнішньоекономічної діяльності подавати заявки на авторизацію", - зауважили в митниці.

Наразі на різних етапах Держмитслужба розглядає 14 заяв про надання авторизацій АЕО. Перший сертифікат Авторизованого економічного оператора (АЕО) в Україні отримала компанія ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" у березні 2021 року.

У жовтні 2022 року до Митного кодексу України внесли зміни, якими зокрема:

1. Усунуто обмеження щодо підприємств, які можуть претендувати на статус АЕО, в залежності від їх ролі у міжнародному ланцюзі постачання.
2. Виключено положення щодо встановлення мінімального строку проведення митними органами оцінки відповідності підприємства, а також кількості одночасно поданих заяв про надання авторизації, що можуть бути на розгляді у митних органах.
3. Передбачено можливість врахування для цілей оцінки відповідності наявних у підприємства авторизацій.
4. Суттєво зменшено на період дії воєнного стану коефіцієнти платоспроможності та ліквідності платоспроможності.

Програму АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. Запровадження Україною програми АЕО передбачено Угодою про асоціацію з ЄС.