НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Канада впроваджує мито у 100% на китайські електромобілі

Прапор Канади. Фото: josemiguels / Pixabay
Прапор Канади. Фото: josemiguels / Pixabay

Канада оголосила про запровадження 100% мита на імпорт китайських електромобілів, включаючи моделі Tesla, починаючи з 1 жовтня. Крім цього, країна також ввела 25% мито на імпорт сталі та алюмінію з Китаю. Про це повідомляє Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Рішення є частиною масштабної торговельної політики Канади, орієнтованої на обмеження китайських надлишкових виробничих потужностей аналогічно до заходів США та Європейського Союзу.

Імпорт китайських автомобілів до Канади, зокрема електромобілів Tesla, зріс на 460% у 2023 році, що стало причиною для введення нових мит. Прем'єр-міністр Джастін Трюдо пояснив, що Канада реагує на державну політику Китаю і що ці тарифи будуть введені синхронно з іншими країнами.

У відповідь Китай висловив занепокоєння, що ці тарифи можуть порушити глобальні промислові та торговельні ланцюги, а також завдати шкоди світовій економічній системі. Представники китайського уряду стверджують, що ці дії порушують правила Світової організації торгівлі (СОТ) і є проявом торгового протекціонізму.

Водночас акції Tesla впали на 3,2% після оголошення про нові мита. Враховуючи ці обмеження, компанія може переглянути свою логістику та почати постачання автомобілів до Канади через США, щоб уникнути мит.

Канада також вивчає можливість запровадження нових мит на чіпи та сонячні батареї.

Нагадаємо, про те, що уряд Канади готує нові тарифи на китайські електромобілі за прикладом США та ЄС, стало відомо у червні. Західні ЗМІ писали, що Трюдо перебуває під тиском і в країні, і за кордоном через необхідність слідувати за рішенням адміністрації президента США Джо Байдена.