Колективи тепломереж Харківщини просять Раду підтримати заходи із подолання боргової кризи

Фото: "Нафтогаз"
Фото: "Нафтогаз"
Законопроект №3800-1 дозволить вирішити питання безнадійних боргів при розрахунках за газ та покращити фінансовий стан галузі
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Колективи підприємств теплоенергетики з шести міст Харківщини звернулись до Верховної Ради з проханням затвердити низку рішень, викладених у законопроекті №3800-1, які дозволять вирішити питання безнадійних боргів при розрахунках за газ та покращити фінансовий стан галузі.

За даними Нафтогазу, підприємства Харківщини, що виробляють теплову енергію заборгували за газ понад 4 млрд грн.

Значна частина боргів є наслідком не компенсації підприємствам ТКЕ різниці у тарифах на постачання теплової енергії, накладання штрафів та пені при несвоєчасних розрахунках споживачів.

"Криза неплатежів населення за опалення, а також занижені тарифи на теплову енергію, протягом останніх п‎'яти років призвели до неможливості своєчасно розраховуватись підприємствам з постачальником природного газу", — йдеться у колективному листі теплопостачальних підприємств Харківської області.

Там додається, що протягом тривалого часу виробники та постачальники тепла збільшували свою кредиторську заборгованість, що в свою чергу призводило до судових спорів за позовами постачальників природного газу та додаткового нарахування штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних.

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроект №3800-1, який дозволить позбавить постачальників тепла таких безнадійних боргів, "оздоровити" сектор тепло-газопостачання, зменшити фінансові навантаження на місцеві громади.

"Ще більшого значення набуває законопроект №3800-1 під час підготовки до осінньо-зимового періоду. Адже споживачі очікують на вчасний початок опалювального періоду та розраховують на активну участь та підтримку держави у цьому процесі", — зазначається у колективному листі.

А поки доля безнадійних боргів залишається не вирішеною, під загрозою початок опалювального сезону та його стале проходження.