Мінагрополітики та союз птахівників домовились стабілізувати ціни на яйця

Мінагрополітики та союз птахівників домовились стабілізувати ціни на яйця
Фото: пресслужба Мінагрополітики

Міністерство аграрної політики та продовольства України та Асоціація "Союз птахівників України" уклали меморандум, щоб стабілізувати ціни на курячі яйця.

Про це повідомила пресслужба Міністерства.

Зазначається, що документ також спрямований на те, щоб не допустити перевищення оптово-відпускних цін реалізації від рівня, за якими яйця постачаються до торговельних мереж.

"Виробники яєць у межах меморандуму взяли на себе зобов’язання наситити внутрішній ринок яйцями, зокрема збільшити чисельність поголів’я курей-несучок та обсягів виробництва яєць", - йдеться в повідомленні.

Мінагрополітики зі свого боку сприятиме, щоб виробники курячих яєць були забезпечені необхідними умовами та ресурсами для роботи, а також мали змогу залучити доступний кредитний ресурс для своєї виробничої діяльності. Крім того, Міністерство сприятиме стабільності внутрішніх цін на зернофуражні й олійні культури та продукти їх переробки.

У пресслужбі повідомили, що меморандум діятиме до 31 грудня цього року, але може бути продовженим у разі необхідності та є відкритим до підписаннями виробниками харчових курячих яєць.

Раніше пресслужба Міністерства аграрної політики і продовольства України повідомила, що під кінець жовтня яйця в Україні перестали дорожчати після значного прибавлення в ціні. 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за 1 десяток (+3 в.п. до ціни 13.10), а 27 жовтня ціна становила 60,1 грн за 1 десяток, що на 1 в.п. вище ціни минулого тижня.

За даними Держстату, у вересні найбільше (на 22,7%) подорожчали саме яйця. Якщо в серпні десяток яєць коштував близько 30 грн, в вересні близько 40 грн, то в жовтні їх вартість становить вже від 48 грн за 10 штук, а подекуди ціна сягає позначки 60-75 гривень. Delo.ua розповідало, в чому причина різкого здорожчення яєць, та коли чекати на зниження ціни.