Промприлад.Реновація: через імпакт-інвестиції запустимо позитивні зміни

«Промприлад.Реновація». Фото надане організаторами проекту
«Промприлад.Реновація». Фото надане організаторами проекту
В Івано-Франківську Юрко Филюк та его команда реалізують проект "Промприлад.Реновація". $25 млн на трансформацію величезної індустріальної зони вони мають намір отримати як імпакт-інвестиції, залучаючи до цього сотні людей. Це унікально для України

Ідею перетворення занедбаних монструозних індустріальних об'єктів на сучасні корисні простори мало не розлито у повітрі постіндустріальних міст. Проте Юрко Филюк та його команда винайшли новий погляд на друге життя промислової будівлі — вони долучають до співфінансування перетворення не олігархів або інвесторів у класичному розумінні, а мешканців міста.

Що довів Urban Space 100

"Ця ідея драйвила нас протягом 4 років, коли ми втілювали попередні проекти, — розповідає Юрко Филюк, ідеолог і засновник проекту "Промприлад.Реновація", керівник платформи "Тепле місто". — Власне, на них побачили, як можна поєднувати соціальну функцію з бізнес-функцією. Та дізналися, що є реальний громадський попит на такі проекти."

Iдея ревіталізації промзони стала своєрідним продовженням досвіду громадського ресторану Urban Space 100, відкритого в Івано-Франківську наприкінці 2014 року. Гроші на його відкриття зібрали методом спільноінвестування. 100 осіб вклали по $1000 у відкриття закладу, погодившись не отримувати прибуток, а спрямовувати зароблені рестораном гроші на громадські проекти.

Прагнення масштабувати унікальний досвід на інші регіони поки що реалізували в столиці. На умовах соціальної франшизи в Києві зараз створюють подібний проект — тільки вже Urban Space 500.

Це довело, що ініціатори проекту здатні гуртувати навколо себе громаду та залучати інвестиції з різних джерел. І що завдяки об'єднанню людей можна сприяти позитивним змінам у суспільстві.

Відео: Діана Колодяжна

Точка активації міста

"Тематика "постіндастріал" є проблемою для будь-яких пострадянських міст", — помічає Юрко Филюк. Що робити з промисловими територіями, які втратили свою економічну роль?

"Ми працюємо над тим, як можна перетворити цю територію на центр розвитку, осередок  активації міста. Взяли зону, яка знаходиться безпосередньо в центрі Івана-Франківська, і почали її розвивати протягом декількох років", — розповів Юрко.   

Читайте про переможців конкурсу СТАЛО і голосуйте за кращих на сторінці рейтингу

Проект втілює консорціум організацій-стратегічних партнерів: "Тепле Місто", "Інша Освіта", "МітОст", PACT Україна,  Львівська бізнес-школа УКУ (Lvbs).

За задумом ініціаторів проекту інноваційний центр стане майданчиком, який надасть можливість людям реалізовувати власні потенціали у своєму місті. 

Як стверджує Юрко, багато часу інвестували в експертизи: вивчали, як із такими просторами працюють у світі.

У підсумку вирішили, що інноваційний центр на базі ревіталізованого заводу буде працювати на перетині чотирьох напрямів розвитку регіону: неформальна освіта, сучасне мистецтво, нова економіка та урбаністика.

І виділили такі кластери:

Актуально, що за задумом ініціаторів проекту інноваційний центр пригальмує відтік людей з творчими прагненнями, тому що у них з'явиться можливість реалізовувати власні потенціали у своєму місті. 

Звідки інвестиції?

Навесні цього року відбувся запуск пілотного третього поверху проекту "Промприлад.Реновація", реконструкція якого (1783 кв. м) тривала всього 9 місяців.

Там працюють такі заклади: школа танцю, барбершоп і школа перукарів, дитячий простір "Дрібнота", галерея і творча майстерня, мультимедіалаб — коворкінг для створення мультимедійного контенту, майстерня та шоурум "Шуфля", урбан-лабораторія, офіс ІТ-компанії, офіс компанії "23 ресторани", кафе, бар, коворкінг, конференц-хол і департамент інвестиційної політики міськвиконкому. Всього 12 компаній і організацій, більшість з яких (якщо вони не організатори) орендують майданчики.

У чому сталість бізнес-рішення? Метод імпакт-інвестування передбачає отримання прибутку з певною позитивною соціальною метою. Територія ревіталізованого заводу здається в оренду як майданчик для розвитку екосистемних проектів. Метою проекту є запуск позитивних змін в місті та створення моделі для схожих територій.

Важливий момент, на якому зробив акцент Юрко: організатори не хочуть, щоб оновлений простір був "таким хіпстер-лендом, на який місцеві жителі дивитимуться як на територію з іншопланетянами". Зроблять так, щоб туди було навіщо приходити людям різних верств населення та віку: і дітям, і літнім людям.

Запуск пілотного проекту коштував $1,212 млн. Це кошти від інституцій та 21 приватного інвестора. Причому приватні інвестиції склали майже половину суми — $588 705.  $615 925 та $588 705.

Партнерами проекту стали: Івано-Франківська міська рада, CANactions, Уряд Королівства Швеція, Міжнародний фонд "Відродження", SRI Іnternational, Robert Bosch Foundation, BMW Foundation, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, Британська Рада, Архітектурна студія ФОРМА, Юридична компанія Moris Group, Архітектурне бюро Zotov&co, Aimbulance, Federal Ministry of Economic Cooperation and Development, "23 ресторани", Impact Hub Odessa, Heinrich Boell Stiftung, EVZ Stiftung.

Відчуття причетності

Повний бюджет проекту складе $25 млн. До 2019 року планують залучити  $4,5 млн для викупу приміщень заводу та до 2024 року завершити реконструкцію (36, 9 тис. кв. м).

На відміну від проекту Urban Space 100, де запуск фінансувався спільнокоштом та не передбачав повернення інвестицій, "Промприлад.Реновація" працює за моделлю імпакт-інвестування.

Це вкладення коштів в ініціативи, які мають соціальний вплив і прибуткову складову.

"Така модель має потенціал великої стійкості, більшої, ніж класичний бізнес,  -  вважає Юрко Филюк.  -  Це тому, що в ній дуже багато співінвесторів, які вболівають за проект. Він  має стати органічним для міста, коли мешканці не сприймають його як чийсь бізнес, а як частину свого".

Як наголошує Юрко, мінімальна сума инвестицій приватної особи буде від $1000: "Максимально низький поріг встановили, щоб більша кількість людей могла брати в цьому участь, ставати реальними співвласниками".

Ідею вже підтримали співзасновниця німецького центру ufaFabrik Зігрід Німер, посол Швеції Martin Hagström, Міжнародний фонд "Відродження", а також ряд партнерів.

Каталізатор амбіції середнього класу

"Цей проект має велику амбіцію, щоб стати каталізатором прагнень та виведення на суб'єктність середнього класу", — констатує  Юрко Филюк.

І він розуміє всю складність: "Потрібно, щоб велика кількість людей повірила в цей проект для того, щоб він органічно розвивався. Це відкрита екосистема, яка має навколо себе організувати регіон, створити модель для реплікації, щоб інші міста так само могли запускати подібні процеси".  

На сьогодні ніхто нічого подібного не пробував. "Промприлад.Реновація" має стати прототипом.

Не пропустіть найважливіші новини і цікаву аналітику. Підпишіться на Delo.ua в Telegram