НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

В США суд наказав Google відкрити магазин додатків для конкуренції

В США суд наказав Google відкрити магазин додатків для конкуренції
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Суд у США підтримав позов Epic Games, який був поданий у 2020 році і звинувачував Google у монополізації та зобов’язав Google переглянути свій бізнес мобільних додатків, щоб розширити можливості для користувачів Android і надати їм більше варіантів завантаження програм та здійснення оплат.

Про це пише Reuters.

Окружний суддя США Джеймс Донато в Сан-Франциско окреслив зміни, яких має вжити Google, щоб відкрити свій прибутковий магазин додатків Play для більшої конкуренції, зокрема зробити програми для Android доступними з конкуруючих джерел.

У розпорядженні Донато говориться, що протягом трьох років Google не може забороняти використання методів оплати в додатках і має дозволити користувачам завантажувати конкуруючі сторонні платформи або магазини додатків Android.

Суд також забороняє Google здійснювати платежі виробникам пристроїв за попередню інсталяцію свого магазину додатків і ділитися доходом, отриманим від магазину Play, з іншими розповсюджувачами додатків.

Як відреагували в Google

У відповідь не таке рішення, Google заявив, що оскаржить вердикт, який призвів до судової заборони. Він звернеться до 9-го окружного апеляційного суду США, що базується в Сан-Франциско, і проситиме суди США призупинити наказ Донато до розгляду апеляції.

"Зрештою, незважаючи на те, що ці зміни ймовірно задовольняють Epic, вони спричинять низку небажаних наслідків, які зашкодять американським споживачам, розробникам і виробникам пристроїв", — заявили в Google.

Виконавчий директор Epic Тім Суїні написав у понеділок на платформі соціальних мереж X, що рішення Донато є неочікуваним і сказав, що його Epic Games Store та інші магазини додатків з’являться в Google Play у 2025 році.

Суїні вважає, що у розробників додатків, виробників магазинів та інших є три роки, щоб побудувати динамічну та конкурентоспроможну екосистему Android з такою критичною масою, що Google не зможе її зупинити.

Додамо, у вересні Google програв апеляцію в антимонопольному суді Люксембурга і змушений сплатити штраф у розмірі 2,42 мільярда євро, накладений Європейською комісією сім років тому.

Джерело фото: ua.depositphotos.com