НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Як залучати інвестиції під час війни. Досвід Horizon Capital

Як залучати інвестиції під час війни. Досвід Horizon Capital
Інвесткомпанія вкладає гроші в Україну попри війну. Як нейромережа MidJourney бачить такий запит

Horizon Capital інвестує в Україну вже 18 років, з 2006 року. Компанію було засновано інвестиційною управлінською командою інвестиційного фонду Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF), який вкладає гроші у розвиток української економіки ще з 1995-го. Компанія має двох засновників: Олену Кошарну, яка є Головним виконавчим директором з 25-річним досвідом роботи, та Джефрі К. Ніла, який є Головою інвестиційного комітету з 30-річним досвідом роботи у Merrill Lynch, де він займав посаду Голови правління інвестиційно-банківської групи. Horizon Capital проінвестував в українського Amazon — онлайн-ритейлера Rozetka, розробника охоронних систем Ajax, та багато інших відомих українських компаній. Топменеджери Horizon Capital залучають сотні мільйонів доларів інвестицій, а фонд HCGF IV став першим і найбільшим фондом для України, залученим з початку повномасштабного вторгнення. Як все це вдається робити? Про це наша розмова з Денисом Сичковим, Принципалом Horizon Capital.

Про спікера

Денис Сичков — досвідчений фахівець із 15-річним стажем у фінансах та менеджменті. Після навчання у Донецькому національному університеті економіки та торгівлі працював менеджером аудиту в провідній консалтинговій та аудиторській компанії PwC, під час чого отримав кваліфікацію в АССА — Асоціації присяжних сертифікованих бухгалтерів. А після того - консультантом у найбільшій міжнародній компанії з консалтингових послуг -  McKinsey. 

У 2019 році приєднався до Horizon Capital як інвестиційний директор, а в 2024 році був підвищений до Принципала. Керує інвестиційними проєктами та займається розвитком портфельних компаній у секторах IT, електронна комерція, телеком та охорона здоров’я. 

Денис Сичков, Принципал Horizon Capital

Про інвестиції та інвестпортфель Horizon Capital під час війни 

Horizon Capital вважається одним із найбільших інвестфондів, які інвестують в українські бізнеси під час війни. Як ви переконуєте іноземних інвесторів вкладати гроші в країну, де триває війна? 

Значно легше переконувати інших у тому, у що віриш сам. А ми щиро віримо у технологічний сектор України та у те, що у нього можна вдало інвестувати за наявності правильної експертизи, досвіду та команди. Думаю, потужним аргументом є результати наших інвестицій, які були зроблені ще до 24 лютого 2022, адже, попри всю турбулентність початку повномасштабного вторгнення, компанії у нашому портфелі продовжували швидко зростати. Для ілюстрації: у 2022 році продажі компаній у нашому портфелі в середньому зросли на понад 30% у доларі США. Тож коли ми спілкувалися з потенційними інвесторами під час фандрейзингу нашого нового фонду HCGF IV, ми показували фактичні результати компаній з нашого портфеля, які демонстрували дуже впевнені результати та зростали, попри повномасштабне вторгнення.

Не менш важливою є репутація та експертиза нашої команди — ми знаходимось в Україні, добре знаємо технологічний сектор, ключових гравців, специфіку, труднощі, ризики та можливості регіону. Я важко уявляю, як можна успішно підняти та реалізувати фонд на інвестиції в Україну без команди тут, з кабінетів в умовних Лондоні чи Парижі.

В які компанії Horizon Capital активно інвестує під час війни? Які бізнеси показали найбільший успіх після 24 лютого 2022-го?

Ми дуже пишаємося нашим інвестиційним портфелем та нашими партнерами, які створили та розвивають ці фантастичні бізнеси. У нашому портфелі є компанії, які відомі кожному українцю: це найбільший онлайн-ритейлер в Україні Rozetka, мережа магазинів формату “dollar store” Аврора, онлайн-магазин із продажу косметики Makeup, телеком група Datagroup-Volia-Lifecell. Ми інвестуємо у провідні продуктові компанії, серед яких Ajax, Creatio, Genesis. Також у портфелі Horizon Capital є сервісні IT-компанії, зокрема, Intellias, Miratech. Окрім цього, ми зробили п’ять інвестицій вже після повномасштабного вторгнення, серед яких Preply — онлайн платформа для вивчення іноземних мов, GoIT — EdTech компанія що демократизує інженерну освіту, компанія Viseven, яка створює технологічні маркетингові рішення для світових фармацевтичних лідерів, та інші.

Чому зупинилися саме на Preply, GoIT? Чим вони цікаві для фонду? Які очікування щодо зростання вартості нових придбаних активів, який це горизонт інвестування?  

Preply чудово ілюструє нашу інвестиційну стратегію, яка полягає у підтримці нового покоління підприємців-візіонерів з України, що будують світових технологічних лідерів та своїм прикладом відкривають шлях для інших підприємців, натхненних створити свого глобального чемпіона, яким може пишатися вся країна. У GoIT нас привабило рідкісне поєднання величезного попиту на світовому ринку, відмінного продукту та чудової команди. Ми впевнені, що разом із нашими партнерами, засновниками Preply та GoIT, зможемо побудувати масштабні історії успіху, які покажуть підприємницький та технологічний талант українців. 

Про особливості інвестування фонду HCGF IV

Останній ваш фонд HCGF IV залучив $350 млн. Чи складно було зібрати таку суму, куди інвестували ці гроші?

Спочатку ми цілилися на $250 млн, що вже дуже амбітно як для перших тижнів повномасштабної війни. Проте наша засновниця та головна виконавча директорка Олена Кошарна вирішила не зупинятися, враховуючи можливості технологічного сектору України, та йти у фандрейзинг. У процесі ми двічі збільшували ціль: спочатку до $300 млн, потім до $350 млн. 

Нам особливо приємно, що до HCGF IV приєдналися не тільки інституції, з якими ми продуктивно працюємо впродовж багатьох років, а й нові інвестори, серед яких U.S. International Development Finance Corporation (DFC), Європейський інвестиційний банк (EIB), Swedfund, Finnfund, JICA (японська інвестиційна агенція) та інші. Для JICA це взагалі перша інвестиція у Східній Європі.

Як змінилася модель HCGF IV після збільшення суми інвестицій? Ви інвестували у більшу кількість компаній чи просто зріс чек за кожною угодою?

Коли ми починали процес інвестування, то одразу моделювали композицію майбутнього фонду. Тобто у нас було розуміння, в які сектори та компанії будемо інвестувати. Тож коли обсяг фонду HCGF IV вдалося наростити до $350 млн, ми почали розглядати більші розміри окремих інвестицій — у діапазоні $10-30 млн, без суттєвих змін до цільової кількості інвестицій. Як і в наших попередніх фондах, ми отримуємо міноритарну частку в компаніях. 

Про майбутні фонди Horizon Capital та Datagroup

Чи не плануєте створювати новий фонд прямих інвестицій для України? Який він буде, на що спрямований?

Зараз у нас є три активні фонди, всі вони сфокусовані на ринках України та Молдови. Два повністю проінвестовані. Зокрема, у нашому інвестпортфелі залишаються три компанії з другого фонду. Йдеться про Rozetka, Datagroup-Volia-Lifecell та Jooble. Також третій фонд розміром $200 млн, який наша команда підіймала вже після Революції гідності. З нього ми зробили останню інвестицію напередодні 24 лютого 2022-го. Ми активно працюємо над новими інвестиціями з HCGF IV на $350 млн, попереду багато цікавих угод. Тож зараз ми фокусуємося на роботі цих трьох фондів, підтримці зростання компаній з інвестпортфеля та майбутній ліквідності наших інвестицій. 

Звісно, у певний момент наша команда повернеться до фандрейзингу, обов’язково будуть нові фонди. А про їхню стратегію ми залюбки поговоримо з вами у майбутньому.

Про пошук компаній та особливості інвестування 

Розкажіть, як команда Horizon Capital обирає компанії для інвестування? 

Цей процес систематизований, складається з двох частин.

Перша — аналітична. Наша команда стежить за пріоритетними індустріями, виділяє перспективні компанії, зважаючи, зокрема, на публічні показники, як-от динаміка продажів або кількість співробітників. Таким чином ми формуємо перелік компаній, що мають найбільший потенціал та можуть бути цікаві для інвестицій. До речі, компанії можуть навіть не знати про зацікавленість Horizon Capital.

Друга частина — нетворкінг. Наша команда в Україні, активно знайомиться з підприємцями. Наші партнери з поточних та минулих інвестицій можуть рекомендувати нас своєму підприємницькому колу. До нас також звертаються для консультацій щодо можливості отримати інвестиції, бо бачили приклади наших успішних угод.

Якого рівня має бути компанія, щоб отримати інвестиції від Horizon Capital? Це можуть бути стартапи-початківці чи це лише бізнеси, що досягли певного етапу розвитку?

Ми інвестуємо на більш пізньому етапі розвитку компаній, коли вони вже підтвердили свою бізнес-модель. Так наша команда бере на себе менший ризик з погляду інвестування у конкретну компанію, відносно Venture Capital інвесторів. Ми робимо меншу кількість угод, але більш ретельно обираємо кожний об’єкт інвестицій. 

Для розуміння: інвестори ранніх етапів (VC) можуть зробити 50-100 угод зі свого фонду, з яких 80% інвестицій будуть невдалими, а 20% успішними. І це буде окей, адже вдалі інвестиції зроблять усю економіку фонду. Фонди, які інвестують на ,skmi пізньому етапі, роблять 10-15 угод, але відносно невдалими буде лише одна чи дві інвестиції. Решта дасть той результат, на який розраховували.

Однак те, що Horizon Capital не інвестує у стартапи, не означає, що ми не знайомимося з представниками стартап-екосистеми. Ми готові до знайомств, спілкування, консультування. Треба розуміти, що наш бізнес — це марафон, тому такі знайомства через п’ять років можуть перейти у партнерські відносини. За цей час стартап може вирости до такого рівня, коли ми вже будемо готові зробити інвестицію у розвиток цього бізнесу. 

Можете навести приклади, коли Horizon Capital проінвестував у компанію, яка за декілька років виросла зі стартапу у перспективний бізнес?

З останніх угод це і Preply, і GoIT. З більшістю наших майбутніх партнерів ми знайомимось задовго до інвестиції, спостерігаємо за зростанням їхнього бізнесу, намагаємося бути корисними та продемонструвати, яким може бути партнерство із Horizon Capital. 

Про горизонт інвестицій та перспективні активи

На який термін розраховані ваші інвестиції в українські компанії? 

Зазвичай термін життя фонду — 10-12 років. При цьому інвестиції у конкретну компанію, як правило, тривають 3-5 років. Цього часу достатньо, щоб бізнес реалізував свій план зростання. А далі ми працюємо над наступною ліквідністю через IPO чи залучення нового інвестора — фінансового або стратегічного. Хоча, звичайно, цей термін не аксіома, а радше узагальнення. У кожному випадку ми аналізуємо найкращий час для «виходу», враховуючи ринкові обставини, динаміку показників компанії та інші чинники, для максимізації дохідності наших інвесторів.

Як діє Horizon Capital, якщо проінвестована компанія не демонструє тих показників зростання, які прогнозували під час затвердження бізнес-плану? Ви змінюєте план чи виходите з бізнесу?

Важливо розуміти, що після інвестиції ми стаємо партнерами із засновниками бізнесу, а отже, будемо поруч навіть у разі турбулентності чи певних труднощів, які будемо вирішувати разом. У наших інвестиціях ми отримаємо міноритарну частку в компанії, але не шукаємо контролю над бізнесом. Це логічно, адже ми інвестори, наша робота — знаходити найкращих підприємців та підприємниць, що будують видатний бізнес, а не операційно керувати таким бізнесом. Ми точно не думаємо, що зробимо це краще за людей, які створили його. Проте ми можемо суттєво допомогти у масштабуванні бізнесу, підвищити його ефективність, залучити найкращий менеджмент або додаткове фінансування та й загалом вирішити значну кількість інших «проблем зростання», які ми бачили за три десятиліття нашої діяльності. Для кожної окремої інвестиції є свій рецепт.  

Коли бізнес переживає турбулентні часи, ми розуміємо, що це наша спільна відповідальність, тому намагаємося допомогти компанії вийти зі складного становища разом. 

А чи були у Horizon Capital кейси, коли ви спочатку виходили з інвестицій у компанію, а потім знову повертались? 

Приклад — Purcari. Це чудовий бізнес, що виробляє дуже якісне вино у Молдові, Румунії та Болгарії та експортує його по всьому світу, а їхні вина входять у топ-1% найвищого рейтингу Vivino та мають безліч нагород і відзнак від експертів. З 2018 року вони торгуються на фондовій біржі у Бухаресті (Румунія). Ми вийшли з інвестиції в Purcari з нашого фонду EEGF II у 2019 році, а потім вирішили проінвестувати в них з нашого наступного фонду EEGF III, бо бачимо суттєвий потенціал для їхнього подальшого зростання. 

Чи є у Horizon Capital якісь обмеження щодо інвестицій? В які галузі ви не інвестуєте? 

Наразі ми інвестуємо у технологічних експортерів без великої кількості фізичних активів, але потенційно нас можуть зацікавити й лідери своїх індустрій на ринку України. Це радше залежить від показників компанії та її перспектив. Ми не інвестуємо у military-tech чи товари подвійного призначення. Також ми не зможемо побудувати умовний стадіон в Україні.

Про невдалі інвестиції та падіння експорту ІТ-послуг

Розкажіть про кейси невдалих інвестицій від Horizon Capital? Які чинники вплинули на провал інвестування? Як цей досвід вплинув на інвестстратегію Horizon Capital?

Наша команда розпочинала інвестиції на початку XXI століття. Тоді формат інвестицій відображав локальну економіку, тобто ми більше фокусувалися на FMCG, фінансових сервісах, банках, страхових компаніях, агросекторі, виробниках харчових продуктів тощо. Тоді Horizon Capital робив ставку на реальний сектор та зростання споживання. Щось схоже відбувалося у Польщі, де на той час з фантастичним успіхом розвивалися мережі на кшталт Żabka і Biedronka та інші активи з реального сектору на тлі значного економічного зростання. 

Але в Україні відбулися декілька циклів макропотрясінь, які були спричинені кризами 2008-го та 2014-2015 років. На той момент наша команда вирішила сфокусуватися на технологічних компаніях та експортерах. Тоді ми проінвестували у Jooble, Ciklum, Rozetka. 

Таким чином ми змінили фокус з локального споживання та гривневої економіки, що має значну чутливість до макропотрясінь та суттєві ризики девальвації, та переорієнтувались на більш стійкі технологічні компанії, які саме почали швидко зростати у той період та продовжують стрімко розвиватись і сьогодні. Ця індустрія залишається для нас пріоритетною, та ми вже понад десять років вибудовуємо експертизу навколо неї. 

А як іноземні інвестори оцінюють потенціал техногалузі України, враховуючи падіння обсягів ІТ-експорту протягом 2023-2024 років? Чи залишаються наші компанії цікавими для інвестування в умовах негативного тренду?

На мою думку, зараз на ситуацію з сервісною ІТ-галуззю в Україні більше впливає складна макроситуація, ніж безумство нашого східного сусіда. Для сервісних ІТ-компаній макроцикл тимчасово у своїй нижній точці, бо багато світових компаній скорочують витрати на розробку та зовнішніх провайдерів. Але це тимчасове явище, за яким, безумовно, буде зростання.  Зрозуміло, що у такому середовищі компаніям важче зростати, ніж коли ринок більш позитивний. Проте ми бачимо у цьому радше можливість, бо тепер легше побачити справжніх лідерів своїх ніш, адже вони зростають попри тимчасові ринкові труднощі, а саме такі компанії ми й шукаємо. Гарним прикладом є наше портфоліо, компанії з якого зростають на тлі зменшення експорту ІТ-сервісів з України. Чудовий приклад — Intellias, Miratech та Viseven. Загалом український бізнес продемонстрував вражаючу стійкість та довів, що може долати неймовірно складні обставини, навіть повномасштабне вторгнення найбільшої армії Європи. Думаю, найгірше позаду, а майбутні виклики ми також успішно подолаємо. 

Люди в ІТ-галузі дуже мотивовані працювати та перемагати. Вони чудово роблять свою роботу, будують бізнес світового класу. Тому команда Horizon Capital продовжує інвестувати у галузь. Наші міжнародні партнери підтримують наші плани. За останні 12+ місяців ми уклали п’ять угод з нових інвестицій. Це хороша динаміка. Ми продовжуємо активно шукати нові значні угоди, продовжуємо інвестувати, тому нам точно буде про що ще поговорити.