НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Зеленський підписав закон про переведення дозволів для бізнесу на декларативний принцип до кінця війни

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Президент Володимир Зеленський 2 вересня підписав прийнятий в цілому законопроєкт №7331, який передбачає спрощення умов господарської діяльності в період воєнного стану в Україні. Про це свідчить сторінка документу на сайті Верховної Ради.

Новий закон передбачає, що суб’єкти господарювання можуть набувати право на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі безкоштовного подання до відповідних дозвільних органів декларації (без отримання дозвільних документів). Порядок подання декларації та відомостей у ній ще має затвердити Кабінет міністрів протягом двох місяців з набрання законом чинності.

Втім, таке спрощення не стосуватиметься видів господарської діяльності, які можуть спричинити загрозу національним інтересам; негативний вплив на роботу критичної інфраструктури; порушення нормальних умов життєдіяльності населення; негативний вплив на екологічну безпеку. Конкретний список також має затвердити уряд.

Декларація буде чинною протягом дії воєнного стану та до кінця календарного року, коли той буде припинено або скасовано, але не менше трьох місяців з дня його припинення чи скасування. Дозволи ж, строк дії яких закінчується у період воєнного стану, вважаються такими, дію яких продовжено до вищезазначеного моменту.

Відповідно, на період дії воєнного стану зупиняються й планові перевірки щодо додержання дозвільними органами чи їх посадовцями законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Протягом 15 календарних днів після набрання ним чинності органи ліцензування мають опублікувати на своїх сайтах переліки декларацій про провадження господарської діяльності, поданих до набрання чинності цим законом. Там має бути назва суб’єкта господарювання, вид діяльності, місце провадження діяльності (якщо воно обмежене певною територією) та назву документа, на заміну якого подано декларацію.

Нагадаємо, що в першому читанні законопроєкт був прийнятий ще 28 липня 2023 року, а в другому - 17 липня поточного року. 21 серпня він був підписаний головою парламенту Русланом Стефанчуком і відправлений на підпис Зеленському.

Зазначимо, що переведення дозволів для бізнесу на декларативний принцип не означає скасування можливості отримання відповідних ліцензій. Більш того, їх отримання нещодавно було передбачено й у електронному вигляді: відповідний експериментальний проєкт "єДозвіл" передбачає цифровізацію повного циклу процедур видачі дозвільних документів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com