НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

АРМА поповнило держбюджет на $700 тисяч завдяки купівлі військових облігацій

АРМА поповнило держбюджет на $700 тисяч завдяки купівлі військових облігацій
Фото: Freepik

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) отримало на свої рахунки 709 415 доларів після того, як у липні придбала військові облігації в іноземній валюті на суму 31 млн доларів. Ці кошти будуть використані для поповнення державного бюджету України. Про це повідомила очільниця агентства Олена Дума.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нагадаємо, що АРМА є єдиним державним органом в Україні, який має право купувати облігації внутрішньої державної позики під назвою "Військові облігації". Наразі загальна сума активного придбання військових облігацій складає близько 5,5 млрд грн в еквіваленті.

Що входить в суму облігацій

Згідно з повідомленням АРМА, у загальну суму закуплених облігацій входять, зокрема, арештовані кошти російських підсанкційних осіб та компаній. Йдеться про офшорні компанії, повʼязані з Михайлом Фрідманом та Петром Авеном, букмекерську компанію 1xbet, а також 1 мільйон доларів колишнього голови обласної військово-лікарської комісії.

Також зазначається, що з початку 2024 року агентство придбало військових облігацій на суму 1,7 млрд грн та 31 млн дол. США, що в сукупності становить майже 3 млрд грн у гривневому еквіваленті.

Що таке ОВДП

Облігації внутрішніх державних позик України (ОВДП) – це державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів України, аби залучити додаткові гроші на потреби держави. Військові облігації відрізняються тим, що залучені з їхнього продажу кошти йдуть насамперед на потреби армії, тобто закупівлю зброї, медикаментів, припасів, техніки тощо.

Перевага ОВДП у тому, що дохід з них не оподатковується. Тобто можна просто отримати весь зазначений у договорі відсоток доходу, без вирахування податків. Натомість на дохід з депозитів сплачується 18% податку і 1,5% військового збору, що зменшує дохідність.

У разі, якщо треба терміново зняти кошти, облігації можна продати – через банк або брокерів. Але тоді дохід від облігації буде меншим запланованого. 

Річна дохідність військових облігацій може перевищувати 18%, а дохідність військових облігацій у валюті складає 3,5–4,5%