НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Детінізація торгівлі: щодня в Україні видається 27 млн чеків

Детінізація торгівлі: щодня в Україні видається 27 млн чеків
Фото: Freepik

Місячний обсяг білих операцій у торгівлі продовжує зростати. Це стало наслідком введення обов’язку роботи з реєстраторами розрахункових операцій (РРО) та штрафів за їх невикористання. У серпні в Україні було створено 837 млн чеків на суму 386,1 млрд грн.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, кількість чеків в Україні невпинно росте.

Як зауважив нардеп, щодня в Україні видається 27 млн чеків проти 22,5 млн у січні.

А за серпень було створено 837,2 млн чеків (696,2 млн в січні).

Як наголосив Гетманцев, в грошах також фіксується значний ріст.

"386,1 млрд грн білих продажів в серпні (проти 310,24 млрд в січні) або 12,5 млрд грн (проти 10 млрд в січні)", - підкреслив нардеп.

Він констатував, що торгівля виходить з тіні і приносить податки армії.

Гетманцев нагадав, що за кожну покупку (товару чи послуги) покупцю зобовʼязані видати чек. У разі відмови, клієнт може вимагати назад свої гроші та повернути товар.

Повернення штрафів за відсутність РРО

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОП набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік.

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів.

Пізніше Рада ухвалила законопроєкт №8401 і цей мораторій був скасований.

Тому з 1 жовтня бізнес має обов’язково використовувати РРО. Ігнорування цієї вимоги загрожує штрафами, які можуть сягати тисяч і навіть десятків тисяч гривень.

Під цю вимогу потрапляють практично всі підприємці та компанії, які приймають оплату за товари та послуги у готівковій формі або за допомогою безготівкових інструментів (оплату банківськими картками через сайт, через POS-термінали тощо).