Іранська валюта впала до нового мінімуму на тлі заворушень та ізоляції

Іранська валюта впала до нового мінімуму на тлі заворушень та ізоляції

Іранський ріал упав до нового мінімуму по відношенню до долара США на кінець дня в суботу на тлі все більшої ізоляції Ірану через жорстке придушення владою мирних антиурядових протестів та зв’язків з Росією.

Про це пише Reuters.

За даними валютного сайту Bonbast.com, на тіньовому ринку в суботу долар продавався за 370 200 ріалів проти 367 300 у п’ятницю.

Ріал втратив 13,8% своєї вартості після того, як 16 вересня спалахнули загальнонаціональні протести після смерті під вартою поліції 22-річної іранської курдської жінки Махси Аміні .

Заворушення становлять одну з найбільших проблем для теократичного правління в Ірані з часів Ісламської революції 1979 року.

Економічний веб-сайт Ecoiran заявив, що трейдери не бачать надії на відновлення ядерної угоди Ірану зі світовими державами та бачать посилення тиску Заходу через придушення Тегераном протестів і його військові зв’язки з Росією.

Серед них ймовірні продажі безпілотників, які Росія використовувала у війні в Україні, які Тегеран і Москва заперечують.

"Деякі трейдери кажуть, що поточні міжнародні умови такі, що шанси на відновлення ядерної угоди низькі, і це змусило обережних покупців вийти на доларовий ринок", - пише Ecoiran.

Нагадаємо, що 20 жовтня ЄС запровадив санкції проти виробника дронів Shahed Aviation Industries, а також трьох іранських воєначальників, відповідальних за постачання озброєння до Росії. До них приєдналася і Велика Британія. 

Раніше, 17 жовтня, ЄС ввів санкції щодо 11 іранських фізичних та чотирьох юридичних осіб у зв'язку зі смертю 22-річної дівчини Махси Аміні після затримання в Тегерані релігійною поліцією за неправильно одягнений хіджаб і насильницькою реакцією іранської влади на викликані цією подією протести.