НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кабмін ухвалив постанову про посилення боротьби з шахрайством з коштами ЄС

Кабмін ухвалив постанову про посилення боротьби з шахрайством з коштами ЄС
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

6 вересня Кабінет міністрів України прийняв постанову, що вносить зміни до постанов від 3 лютого 2016 р. № 43 та від 25 жовтня 2017 р. № 1110 і врегульовує питання координації боротьби із шахрайством з коштами Європейського Союзу.

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Окрім врегулювання питань координації боротьби із шахрайством з коштами Європейського Союзу, це рішення спрямоване на удосконалення механізму міжвідомчої взаємодії Держаудитслужби.

Основні нововведення включають:

  • Уповноваження Держаудитслужби на виконання функції Служби координації боротьби із шахрайством, що передбачає організацію взаємодії з Європейським управлінням з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF).
  • Розширення повноважень відомства щодо розгляду звернень (заяв, скарг тощо) та надання роз'яснень з питань боротьби із шахрайством з коштами ЄС, корупцією та іншими порушеннями, що загрожують фінансовим інтересам ЄС.

Також, Порядок реалізації механізму міжвідомчої взаємодії був доповнений повноваженнями Служби координації боротьби із шахрайством, зокрема:

  • Керівництво розробкою та реалізацією Національної стратегії для захисту фінансових інтересів ЄС із попереднім оцінюванням ризиків.
  • Розробка пропозицій до відповідних законодавчих та нормативно-правових актів.
  • Сприяння проведенню адміністративних розслідувань та інспекцій OLAF.

Нагадаємо, 21 серпня Верховна Рада України ухвалила закон про ратифікацію угоди з ЄС щодо участі України в програмі боротьби із шахрайством (EUAF).

“Участь України у програмі ЄС щодо боротьби із шахрайством дасть нам змогу отримати необхідні знання та професійну підготовку у сфері захисту фінансових інтересів України та ЄС, а також зміцнить інституційну спроможність України в розбудові системи боротьби з шахрайством за європейськими стандартами”, – повідомив під час свого виступу в парламенті заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Про EUAF

Програма ЄС EU Anti-fraud Programme (EUAF) спрямована на боротьбу з шахрайством, корупцією та іншими незаконними діями, що загрожують фінансовим інтересам ЄС. 

Зокрема, програма заохочує зміцнення спроможності держав-членів проводити розслідування, включно з їх цифровізацією, та включає підтримку спеціалізованого навчання та дослідницької діяльності. Бюджет програми на 2021-2027 роки складає 114,2 мільйонів євро.

Джерело фото: ua.depositphotos.com