НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Кадрові чистки: дві віцепремʼєрки подали у відставку, очільник МЗС Кулеба залишить посаду

Кабмін
Фото: Depositphotos

Віцепрем'єр-міністерка та міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина написали заяви про відставку. А міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу готуються звільнити.

Верещук і Стефанішина подали у відставку

Як повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, до парламенту надійшла заява від віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Стефанішиної про відставку.

Також  Верещук повідомила про те, що подала заяву про звільнення з посади очільниці Мінреінтеграції.

"Перезавантаження. Після майже трьох років в Уряді, сьогодні подала заяву про відставку. Дякую президенту за довіру! Дякую премʼєру та членам Уряду за співпрацю! Дякую народним депутатам за підтримку! Дякую команді Мінреінтеграції за працю та відданість справі! Служу українському народові!", - написала Верещук.

Спікер ВР Руслан Стефанчук заявив, що заяви про відставку розглянуть на одному з найближчих пленарних засідань. 

Ольга Стефанішина обіймає посаду з червня 2020 року.

Верещук було призначено 4 листопада 2021 року.

Як повідомив народний деепутат Олексій Гончаренко, Стефанішина має очолити Міністерство юстиції і продовжувати вести євроінтеграцію.

Очільника МЗС Кулебу планують замінити

Міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу готуються звільнити, пише РБК Україна.

Планується, що цього тижня у Верховній Раді мають розглянути звільнення Кулеби.

Наразі із наступником Кулеби визначаються, однак найбільш ймовірна заміна - перший заступник голови МЗС Андрій Сибіга.

Вже зранку стало відомо, що Кулеба подав заяву про відставку з посади міністра закордонних справ України.

"До Верховної Ради України надійшла заява від міністра закордонних справ України Кулеби Д.І. про відставку", - повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Він додав, що заяву буде розглянуто на одному з найближчих пленарних засідань.

Президент анонсував кадрові зміни в уряді та ОП

Президент Володимир Зеленський анонсував кадрові зміни в Кабінеті міністрів та Офісі Президента, пояснивши їх необхідністю посилення деяких напрямків.

"Осінь буде надзвичайно важливою для України. І наші державні інституції мають бути налаштовані так, щоб Україна досягла всіх результатів, які нам потрібні – усім нам. Для цього ми маємо посилити деякі напрямки в Уряді, і підготовлені кадрові рішення. Також будуть зміни в Офісі президента", - зазначив Зеленський.

Він додав, що "розраховує й на дещо іншу вагу окремих напрямків нашої зовнішньої та внутрішньої політики". Перше, за його словами, - необхідно більше взаємодії між центральною владою та громадами, особливо зараз, під час підготовки до зимового сезону.

"Друге – Україна вже досягла значних результатів в оборонному виробництві. І це треба посилювати на всіх рівнях, зокрема так, щоб було простіше залучати інвестиції партнерів у наші стратегічні галузі промисловості", - сказав президент.

Третє, на його думку, – необхідно значно посилити роботу з НАТО та Євросоюзом.

"Реальні переговори щодо членства, підготовка відповідних частин майбутньої угоди щодо членства. Це дуже чітка одночасно і юридична, і політична робота. За неї буде персональна відповідальність. І п’яте – треба поєднати все, чого Україна досягла у відносинах із партнерами – довіру до України, силу українського духу, відносини з партнерами – і ті завдання, які є перед нашою державою в протидії російській пропаганді, а також у захисті української культурної спадщини", - зауважив Зеленський.

Він підкреслив, що зараз час дати нові сили урядовим інституціям України.

Нагадаємо, як повідомив голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, велике перезавантаження уряду можна очікувати вже на поточному тижні – більше 50% штатної чисельності Кабінету міністрів України зазнають змін.

Зауважимо, під вечір 3 вересня до Верховної Ради надійшли заяви про відставку від трьох міністрів. У відставку подали міністр юстиції Денис Малюська, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Джерело фото: ua.depositphotos.com