НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Мінфін опублікував зарплати у держорганах: де отримують найбільше

зарплати
Керівництво отримує втричі більше за спеціалістів. Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Міністерство фінансів України оприлюднило інформацію про витрати на оплату праці у державних органах за період із січня по серпень 2024 року. Ці дані відображають зміни, які відбулися після запровадження нових умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба відомства.

Уряд запровадив нові правила оплати з 1 січня 2024 року, щоб зробити систему виплат більш прозорою, передбачуваною та справедливою. Реформа змінила підхід до оплати праці, визначаючи рівень посадових окладів відповідно до обґрунтованої класифікації посад. 

Міністерство фінансів щомісяця публікує інформацію про середню заробітну плату у державних органах, включаючи місцеві адміністрації та органи судової влади. Дані представлені в розрізі різних рівнів посад.

Крім того, оновлено аналітичний інструмент для аналізу чисельності працівників і рівня оплати праці, який дозволяє переглянути фактичну та граничну кількість працівників, а також наявні вакансії у держструктурах, без урахування сектору безпеки і оборони.

"В оновленому дашборді додано дані Пенсійного фонду України, фінансування якого здійснюється за рахунок надходжень від сплати ЄСВ. Перехід усіх органів на нову систему оплати праці, за винятком визначених спеціальним законодавством, завершено. Прозорість і ефективність використання бюджетних коштів мають залишатися пріоритетом для державних і місцевих органів," – підкреслив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Рівень зарплат

Згідно з дашбордом, найбільші зарплати отримують працівники державних регуляторних комісій та антимонопольних органів, а найменші — у державних інспекціях та агентствах, які займаються ресурсами та контролем.

Найвищі зарплати:

  1. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг – 111,9 тис. грн
  2. Антимонопольний комітет України – 97,0 тис. грн
  3. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення – 79,7 тис. грн

Середні зарплати:

  1. Міністерство аграрної політики та продовольства України – 52,5 тис. грн
  2. Міністерство молоді та спорту – 52,2 тис. грн
  3. Міністерство соціальної політики України – 51,9 тис. грн.

Найнижчі зарплати отримують Державне агентство резерву, Державна служба з безпеки на транспорті та Державна інспекція енергетичного нагляду.

Керівництво отримує втричі більше за спеціалістів

Згідно з даними, середня заробітна плата працівників державних органів залежить від їхніх посад. Найбільші доходи отримує керівництво державних установ, а найнижчі — працівники, які виконують обслуговуючі функції.

Основні дані:

  • Керівники отримують найбільше — 117,5 тис. грн на місяць. Середній посадовий оклад для цієї категорії становить 51,3 тис. грн.
  • Керівники структурних підрозділів (не грейд) мають середню зарплату 86 тис. грн, при цьому посадовий оклад — 21,9 тис. грн.
  • Керівники структурних підрозділів (керівний рівень) отримують 69,8 тис. грн на місяць, з посадовим окладом у 31,5 тис. грн.
  • Спеціалісти (не грейд) отримують у середньому 59 тис. грн при окладі 15,7 тис. грн.
  • Спеціалісти фахового рівня мають середню зарплату 42,9 тис. грн, а оклад — 17,6 тис. грн.
  • Працівники, які виконують функції з обслуговування отримують 32,6 тис. грн, при окладі 20,2 тис. грн.
  • Найменші доходи у робітників — 18,7 тис. грн із посадовим окладом 3,5 тис. грн.

Ці дані свідчать про суттєву різницю в доходах між різними категоріями працівників державних органів. Найбільше оплачуються керівні посади, тоді як робітники та працівники нижчого рівня отримують у кілька разів менше.

Мінімальну зарплату в 2025 році не підвищуватимуть

Зауважимо, цьогоріч в Україні підвищили розмір мінімальної заробітної плати до 8 тисяч гривень, однак у 2025 році цю суму не змінюватимуть. Проєкт державного бюджету на 2025 рік не передбачає підвищення соціальних стандартів, оскільки країна не має такої можливості. 

"Передбаченого ресурсу достатньо для того, щоб забезпечити потреби усіх соціально вразливих категорій. І це - пріоритетні видатки в бюджеті. Жодного разу з початку повномасштабного російського вторгнення уряд не затримував виплати ні пенсій, ні інших соціальних видатків", - зауважив очільник відомства Сергій Марченко.

Джерело фото: ua.depositphotos.com