НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Мінімальну зарплату в 2025 році не підвищуватимуть: що буде з соціальними виплатами

Мінімальну зарплату в 2025 році не підвищуватимуть: що буде з соціальними виплатами
Сергій Марченко. Фото: facebook.com/sergey.marchenko

Цьогоріч в Україні підвищили розмір мінімальної заробітної плати до 8 тисяч гривень, однак у 2025 році цю суму не змінюватимуть. Проєкт державного бюджету на 2025 рік не передбачає підвищення соціальних стандартів, оскільки країна не має такої можливості. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Підвищення соціальних стандартів не буде

За словами Марченко, для підвищення соціальних стандартів наразі немає можливостей, про що було домовлено з міжнародними партнерами.

"У цьому році ми підвищили мінімальну заробітну плату на 19% до 8000 гривень. Ми вважаємо можливим з наступного року зберегти цей показник на весь рік", - підкреслив очільник Мінфіну.

Він додав, що нині немає жодних підстав сумніватися в тому, що соціальна сфера й наступного року буде профінансована у повному обсязі, адже це, поряд із видатками на оборону, ключовий бюджетний пріоритет.

"Передбаченого ресурсу достатньо для того, щоб забезпечити потреби усіх соціально вразливих категорій. І це - пріоритетні видатки в бюджеті. Жодного разу з початку повномасштабного російського вторгнення уряд не затримував виплати ні пенсій, ні інших соціальних видатків", - зауважив Марченко.

Чи вистачить грошей для виплат військовим 

Міністр фінансів підкреслив, що у бюджеті передбачено достатньо коштів для виплат військовим, а всі закиди з приводу нібито нестачі коштів є безпідставними. Тому видатки на грошове забезпечення та на всі передбачені доплати захисникам України будуть повністю профінансовані.

"Ми достатньо заклали коштів на грошове забезпечення військовослужбовців і в цьому році. Незважаючи на "історії", які постійно мусують у пресі. Єдине, що виникають ризики, пов’язані зі зростанням видатків на закупівлю озброєнь. Упродовж року ми їх постійно збільшували, перекидаючи кошти саме із грошового забезпечення", - пояснив Марченко.

Основні показники проєкту держбюджету-2025

13 вересня Кабінет міністрів України затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік, який вже 14 вересня внесли на розгляд Верховної Ради. Основні акценти нового бюджету зосереджені на обороні, безпеці, соціальному захисті та економічній підтримці.

Прогнозується, що середньомісячна заробітна плата зросте до 24 389 грн (у 2024 році середня зарплата 20 581 грн), але мінімальна зарплата залишиться без змін (8000 грн), як і прожитковий мінімум (2920 грн).

Також у бюджеті  419,2 млрд грн виділено на соціальні програми, серед яких:

  • 237,9 млрд грн для Пенсійного фонду;
  • 127,9 млрд грн на допомогу малозабезпеченим;
  • 42,3 млрд грн — пільги та субсидії.