НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Рада звільнила віцепрем'єрку Стефанішину, міністра юстиції Малюську та міністра екології Стрільця

верховна рада
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада звільнила Ольгу Стефанішину з посади віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Як повідомив депутат з фракції "Голос" Ярослав Железняк, за це проголосував 241 нардеп.

Лише один депутат був проти, а ще 29 утрималися. За його інформацією, у четвер Стефанішину мають призначити міністром юстиції, при цьому повернувши статус віцепрем'єра з європейської та євроатлантичної інтеграції. Міністра ж юстиції Дениса Малюську, відповідно, також було звільнено, за що проголосували 249 депутатів (один також виступив проти).

Крім того, парламент 244 голосами звільнив Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів. Ще 30 депутатів утрималися. Стрілець, нагадаємо, очолював Мінприроди з 14 квітня 2022 року.

В свою чергу, за звільнення Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій голосів Раді не вистачило: за це виступили лише 214 депутатів. Ще шестеро проголосували проти, а 34 утрималися.

Нагадаємо, що перед цим Рада звільнила Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. Перед цим він, на відміну від більшості посадовців, що подали у відставку, відзвітував перед парламентськими комітетами та виступив перед звільненням у залі парламенту.

Напередодні Камишін повідомив, що "продовжить працювати в оборонці, але в іншій ролі". Натомість голосування за звільнення голови Фонду державного майна Віталія Коваля, якому прочать місце одного з міністрів, у середу провалилося.

В свою чергу, голова пропрезидентської фракції "Слуга народу" в Раді Давид Арахамія заявив, що цього тижня можна очікувати зміни більше половини від штатної чисельності Кабінету міністрів.

Нагадаємо, що заяви про відставку Малюська, Стрілець, Камишін, Стефанішіна, Верещук, а також Коваль написали 3 вересня. Окрім них, за даними ЗМІ, планують звільнити й міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, однак наразі Рада ще не голосувала з цього питання. За словами Железняка, голосування було "терміново відкликане".

Джерело фото: ua.depositphotos.com