Російська нафта здорожчала через розширення кола азіатських покупців - Bloomberg

Російська нафта здорожчала через розширення кола азіатських покупців - Bloomberg
Індія є одним з найбільших у світі ринків збуту нафтопродуктів. Фото: Денис Ялухін/Delo.ua

Ціна на російську нафту та паливо в останній час для покупців з Азії помітно зросла. Це пов’язано з тим, що в Китаї та Індії розширюються великі підприємства і це створює тиск на менших нафтопереробників, які охоче споживають дешеву нафту.

Китай та Індія стали ключовими джерелами збуту російської нафти після того, як більшість інших країн відмовилися від її енергоносіїв через війну в Україні, повідомляє видання Bloomberg.

Ціна російську нафту Urals і ESPO, а також мазут зросла протягом останніх тижнів. Підвищений інтерес з боку китайських державних і великих приватних нафтопереробних заводів, таких як Sinopec, PetroChina Co. і Hengli Petrochemical Co., на додаток до стрибка індійського попиту, призвели до розкуповування вантажів за вищими цінами.

За словами трейдерів, ціни на ESPO, які зазвичай завантажуються в порту Козьміно, були від 6,50 до 7 доларів за барель, а флагманська нафта марки Urals, що поставляється із західних портів, становила близько 10 доларів за барель.

В порівнянні з минулим місяцем, ціна зросла на 2 долари за барель, що є одним із найкрутіших стрибків з моменту введення санкцій 5 грудня 2022 року.

Середні показники експорту нафти з Росії в Азію в березні зросли до 3,1 мільйона барелів на день. Це найвищий показник відтоді, як Bloomberg почав відстежувати потоки на початку 2022 року.

З початку широкомасштабного наступу Росії на Україну країни ЄС ввели ряд санкцій, які стосуються і нафтової промисловості РФ. Європа почала відмовлятися від російських енергоносіїв через що ринок значно змінився. Санкції почали діяти не одразу, але вже з початку 2023 року доходи Росії від експорту нафти і газу скоротилися майже на 40%.

В свою чергу, Росія почала ефективніше розвивати Азіатські ринки збуту, та значно збільшила  об’єм  торгівлі з Індією і Китаєм. Індія купує російську нафту за значно нижчою ціною, ніж встановлена країнами G7