НБУ курс:

USD

41,22

-0,00

EUR

45,52

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,88

45,60

У серпні зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари прискорилося - НБУ

У серпні зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари прискорилося - НБУ
Зростання цін прискорилося у серпні. Ілюстрація: delo.ua

У серпні в Україні зафіксовано значне прискорення інфляції на продовольчі та непродовольчі товари. Основною причиною цього стало підвищення цін на сирі продукти, зокрема через несприятливі погодні умови, які спричинили скорочення їх пропозиції.

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді НБУ за жовтень 2024 року.

Зростання цін на продовольчі та непродовольчі товари

Швидше зростали ціни й на оброблені продукти харчування, як через подорожчання продовольчої сировини, так і подальше збільшення витрат підприємств на енергозабезпечення й оплату праці.

Серед непродовольчих товарів ціни зросли переважно через вплив коливань валютного курсу.

Однак ціни на одяг та взуття продовжували знижуватися, ймовірно, через конкуренцію між імпортною та вітчизняною продукцією.

Динаміка адміністративно регульованих цін

Темпи зростання цін на послуги дещо пришвидшилися через збільшення виробничих витрат бізнесу. Водночас ціни на пальне зростали повільніше завдяки достатнім запасам і нижчим цінам на нафту на світових ринках. Раніше в НБУ розповідали, що зростання цін на пальне стрімко сповільнилося – до 10,1% р/р, через достатні запаси пального та нижчими, ніж очікувалося, цінами на нафту на світових ринках.

Подорожчання алкогольних напоїв сповільнилося, як і зростання цін на тютюнові вироби, хоча останні залишаються високими через боротьбу з тіньовим ринком.

Зазначається, що інфляція на ринку фармацевтики також пришвидшилася через вплив курсового чинника.

"Як і раніше, інфляцію стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення", - йдеться в огляді НБУ.

Промислова інфляція

Згідно з даними Нацбанку, промислова інфляція в серпні сповільнилася до 31,2% р/р (проти 33,3% р/р у липні), що пов'язано з уповільненням зростання цін в енергетиці та харчовій переробці, зокрема у виробництві цукру через високі перехідні залишки.

Проте тиск на внутрішні ціни зберігається через високу вартість імпорту та логістики.

Зростання цін у добувній також промисловості сповільнилося через здешевлення сирої нафти та металевих руд на світових ринках.

Однак внутрішні ціни все ще відчувають тиск через високу вартість імпортної електроенергії та логістичних послуг.

Додамо, у серпні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні. У місячному вимірі ціни зросли на 0,6%, а фактичні темпи зростання цін були трохи вищими за попередні прогнози. На це вплинуло збільшення витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці. Частково позначилося на цінах і певне послаблення курсу гривні.