Ціни на АЗС завмерли в очікуванні збільшення акцизів: чого чекати на ринку пального на цьому тижні

Заправка автомобіля
Фото: Freepik

На цьому тижні ринок очікує, що парламент проголосує за закон про збільшення акцизів в другому читанні. Експерти вважають, що це спричинить, зростання цін на АЗС в межах 0,5-1 грн/л. Здорожчання може відбутися не раніше ніж за 7-10 днів до початку липня, оскільки попит на ринку слабкий, а конкуренція значна, тож гравці ринку не захочуть втрачати продажі.

Світові ціни на нафту зросли через прогнози високого попиту на 2024 рік.  Управління енергетичної інформації США дещо підвищило прогноз попиту, а картель ОПЕК підтвердив свій прогноз щодо сильного зростання споживання на 2,3 млн барелів на день. Тим часом Міжнародна енергетична агенція знизила прогноз зростання попиту до 1 млн барелів на добу. Проте всі три організації прогнозують дефіцит пропозиції до початку зими.

Станом на вечір п’ятниці 14 червня порівняно з 13 червня серпневі ф’ючерси нафти еталонної марки Brent знизилась на $0,13/барель до $82,62/барель, а липневі ф’ючерси нафти американської марки West Texas Intermediate здешевшала на $0,17/барель до $78,45/барель. За тиждень обидві марки нафти здорожчали на 4%, що є найвищим показником з квітня.

Невелике падіння ціни наприкінці тижня пов’язане з погіршенням споживчих настроїв в США. Крім того, ринок очікує, що ОПЕК та їх союзники з жовтня відмовляться від політики обмеження видобутку. Інвестори також спостерігають за перемовинами щодо припинення війни в секторі Газа, що може знизити ризики перебоїв з постачанням нафти з Близького Сходу.

Дизель на окремих АЗС почав дорожчати після тривалого падіння ціни 

За даними консалтингового агентства “Нафторинок” станом на п’ятницю 14 червня порівняно з 7 червня середня ціна дизпального при постачанні автотранспортом збільшилась на 99 коп./л до 43,72 грн/л. Головним фактором зростання дизелю стало зростання цін на зовнішніх ринках, а також ослаблення гривні.

Спотові ціни дизпального в Європі за тиждень зросли $59-67/тонна до $767-775/тонна в північно-західних портах, та до $769-782/тонна в портах Середземного моря. Подорожчання ресурсу за європейськими базисами тривало шість днів поспіль. Імпорт дизпалива за 12 днів червня знизився на 5,2% порівняно з аналогічним періодом травня. 

Бензини в гурті за минулий тиждень здешевшали. Так станом на 14 червня порівняно з 7 червня середня ціна А-92 знизилась на 51 коп./л до 45,91 грн/л, а середня ціна А-95 знизилась на 5 коп./л до 47,61 грн/л.

Темпи імпорту бензинів зросли та залишаються на високому рівні. Середньодобовий обсяг імпорту бензинів за 12 днів червня порівняно з аналогічним періодом травня зріс на 10,7%. Частка постачання бензинів автотранспортом склала 23,5% від загального обсягу надходжень. Переважна частина імпорту бензинів, що надійшла, була румунського (42,3%), литовського (24,1%), німецького (18,2%) та польського (8,1%) виробництва.

Ціни на бензин та дизель на українських АЗС на минулому тижні переважно зросли. Після тривалого зниження цін дизпаливо почало дорожчати.  Зокрема на АЗС “Укрнафта” дизель здорожчав на 50 коп./л до 51,99 грн/л. Так само ціна зросла на АЗС Prime, до 51,95 грн/л.

Водночас низка локальних мереж продовжують знижувати ціни. Так, місцевий оператор Черкащини Luxwen різко зменшив вартість ДП на 1,30 грн/л до 51,69 грн/л. На станціях “Катрал” на Одещині дизпальне подешевшало на 0,40 грн/л до 49,99 грн/л.

Загалом за 12-14 червня середня ціна бензину А-95 на українських АЗС збільшилася на 1 коп./л до 56,24 грн/л, а середня ціна дизпального збільшилася на 5 коп./л до 52,07 грн/л.

Динаміка цін на цьому тижні залежатиме від голосування за закон про підвищення акцизів. Якщо закон приймуть в другому читанні вже на цьому тижні, мережі АЗС можуть підвищити ціни на бензин та дизпальне на 50 коп. - 1 грн/л, якщо ж ні — ціни залишатимуться незмінними

Олександр Сіренко
Олександр Сіренко Аналітик консалтингової компанії "Нафторинок"

Засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін, який торгує пальним в гурті каже, що на наступному тижні нема передумов до зростання цін на роздрібному ринку, оскільки здорожчання в гурті не є настільки суттєвим, щоб позначитись на стелах АЗС. 

За словами бізнесмена попит на дизель, як паливо для генераторів знизився на минулому тижні через пом’якшення графіків відключень. Але на цьому тижні ситуація може змінитись, оскільки через спеку та виведення чергового атомного енергоблока в ремонт, відключення можуть стати тривалішими

Три фактори можуть пожвавити попит. Відключення світла стануть довшими цього тижня, далі — підвищення акцизів, і жнива, які розпочнуться через три тижні.

Дмитро Льоушкін
Дмитро Льоушкін Засновник групи компаній "Прайм"

Таким чином ціни бензину та дизпалива на АЗС на наступному тижні залишаться без суттєвих змін, але на фоні голосування закону про акцизи в другому читанні окремі мережі АЗС можуть підвищити ціни до 1 грн/л.

Через поганий попит гуртові ціни на автогаз продовжують знижуватись 

За даними “Нафторинку”, за 12 днів червня порівняно з аналогічним періодом травня імпорт пропан-бутану в Україну знизився на 16% до 2,3 тис. тонн на добу. При цьому, з початку травня гуртові ціни LPG показують стабільне зниження: за 6-12 червня середня ціна автомобільних партій автогазу на кордоні України зменшилася на $20/тонна до $610/тонна (від 35 000 грн/т з податками), порівняно з ціною за 30 травня - 5 червня. Вартість LPG на прикордонних пунктах пропуску з Польщею становила $607/тонна, Румунією та Молдовою — $618/тонна, Словаччиною — $623/тонна.

Роздрібні ціни на скраплений газ за останній тиждень не зазнали суттєвих змін і продовжили триматися на рівні 26,40 грн/л. Співвідношення середньої вартості літра скрапленого газу до А-95 на АЗС тримається на рівні 46,9%.

Засновник системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG Михайло Шубан не очікує суттєвої зміни ціни на цьому тижні ні в гурті, ні на АЗС.

В гурті ринок ще не відштовхнувся від дна, бо нема попиту. Через мобілізацію упали продажі, і цей фактор нівелював сезонне зростання споживання. На роздрібному ринку ми очікуємо стабільних цін

Михайло Шубан
Михайло Шубан Засновник системи торгівлі скрапленим газом Sintonec LPG

Ціни на пальне у великих мережах АЗС:

Мережа АЗС Бензин А-95, грн/л Дизпальне, грн/л Автогаз, грн/л
OKKO 59,99 55,99 27,99
WOG 59,99 55,99 27,98
Socar 60,99 56,99 27,99
Motto 52,98 49,98 25,28
БРСМ-Нафта 53,29 50,49 24,29

Дані: застосунки мереж АЗС.