НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

У серпні ВВП зріс на 3,5%: основні драйвери та виклики

У серпні ВВП зріс на 3,5%: основні драйвери та виклики
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У серпні 2024 року українська економіка продемонструвала зростання на 3,5% у порівнянні з серпнем минулого року. За перші вісім місяців року ВВП зріс на 3,9%, що відповідає оновленому прогнозу уряду.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство економіки України.

Як повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко, основними факторами, що сприяли економічному зростанню, стали позитивна динаміка в промисловості, транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі.

Важливим чинником стало покращення бізнес-очікувань та споживчих настроїв, що вперше за останні кілька місяців виявили позитивну тенденцію.

Одним із ключових факторів стала відсутність масштабних "віялових" відключень електроенергії в серпні.

Свириденко також зазначила, що зростання економіки на рівні 3,9% за перші вісім місяців 2024 року відповідає урядовим очікуванням, а прогнозований приріст ВВП за рік складе 3,5%. Проте на економічну активність бізнесу негативно впливає дефіцит кваліфікованих фахівців.

Зростання промислового виробництва було забезпечене стабільним доступом підприємств до електроенергії, багато з яких перейшли на прямий імпорт. Крім того, робота Українського морського коридору та високий попит на продукцію машинобудування й будівельні матеріали посприяли розвитку галузі.

Промислове пожвавлення також сприяло зростанню транспортного сектора. Збільшилися обсяги внутрішніх залізничних перевезень та вантажопереробки в морських портах.

У будівництві активізувались будівельно-монтажні роботи завдяки відновленню пошкодженої критичної інфраструктури та ремонту аварійних ділянок доріг.

У внутрішній торгівлі спостерігалося збільшення обороту через зростання споживчого попиту. Однак у сільському господарстві зафіксовано падіння виробництва через менший врожай ярих культур, викликаний несприятливими погодними умовами. Водночас позитивні показники продовжує демонструвати тваринництво завдяки стабільному внутрішньому попиту та державній підтримці.

Економічні тенденції свідчать про загальне відновлення та зростання, однак країна стикається з викликами, зокрема дефіцитом робочої сили та коливанням у аграрному секторі.

Додамо, збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять 11,2 мільярда доларів щорічно. Це еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році. Найбільші втрати — через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com