У Зеленського розглядають запровадження нового виду податку

Ростислав Шурма. Фото: Офис президента

В Офісі Президента України обговорюють новий вид податку, який направлять на фінансування Збройних сил. Про це повідомив заступник керівника ОП Ростислав Шурма в ефірі телемарафону "Єдині новини". 

При цьому він не уточнює, для кого саме буде запроваджено новий податок, та якою буде ставка.

"Сьогодні ми — в стані війні, яку потрібно фінансувати лише нам. Тому що всі військові видатки бюджету фіксуються виключно за рахунок платників податків. Тому будемо розглядати запровадження податку на ЗСУ. Формулу його проговорюємо. Будь-який платник повинен розуміти, що кожна гривна, яку він не заплатив, – це кошти, які були забрані у військових", — сказав Шурма.

Загалом в ОП продовжують дискутувати щодо податкової реформи. В цьому питанні орієнтуються на країни Східної Європи, а також США. Шурма підкреслив, що в питанні податкової системи для бізнесу такі країни, як Румунія, Болгарія, Угорщина, Чехія тощо, є конкурентами України — змагання полягає в тому, яку країну вибере бізнес для ведення діяльності.

Тому в ОП наразі продовжують обговорювати нюанси як щодо нового податку на ЗСУ, так і загалом всю податкову систему. Керівник ОП додав, що влада має на меті змінити податкову систему так, щоб і бізнес і фізособи чесно сплачували всі податки. При цьому ставки планують зробити "більш лояльними".

Шурма нагадав, що влада не відходить від концепції податкової реформи "10-10-10" (такими мають бути нові ставки податку на прибуток, ПДФО та ПДВ). Але серед депутатів такий формат підтримки не має.

Президент Володимир Зеленський під час виступу в Раді 28 грудня теж зауважив, що наявна податкова система не влаштовує тих, хто платить податки, та тих, хто їх збирає. Тому очільник держави закликав шукати консенсус для її покращення.

Джерело фото: ua.depositphotos.com