НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік

Держбюджет
Держбюджет на 2025 рік: уряд затвердив проєкт. Ілюстрація: delo.ua

13 вересня Кабінет міністрів України схвалив проєкт державного бюджету на 2025 рік, попри виклики, пов'язані з повномасштабною війною. Це вже третій бюджет, поданий під час воєнних дій.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Попри всі виклики та невизначеність, уже 3-й бюджет під час повномасштабної війни подаємо вчасно", - написав він.

За його словами, доходи очікуються на рівні 2 трлн грн, а видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн грн. Тобто дефіцит становитиме 1,6 трлн.

Шмигаль додав, що пріоритет бюджету на наступний рік – це це оборона та безпека країни і на ці цілі будуть направлені всі внутрішні ресурси.

Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Більше грошей буде виділено на українську зброю, техніку, дрони.

Окрім цього, він виділив ще два пріоритети:

  1. Соціальний захист — понад 400 млрд грн направляється на пенсії, субсидії та інші соціальні виплати. Передбачено також 211 млрд грн на охорону здоров'я та 170 млрд грн на освіту.
  2. Підтримка регіонів та бізнесу — уряд продовжить фінансування місцевих бюджетів за рахунок дотацій та субвенцій. Окрім того, будуть програми пільгового кредитування, гранти для підприємців та фінансування гуманітарного розмінування й програми "єОселя".

"Головний фінансовий документ країни на 2025-й рік направлений на те, аби Україна вистояла та перемогла", - наголосив прем’єр.

За словами Шмигаля, новацією цього бюджету стане те, що він включає нову модель управління публічними інвестиціями, що має зробити капітальні видатки прозорішими. Пріоритетними будуть проєкти відновлення, енергетичні ініціативи та нова ветеранська політика.

Слід нагадати, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа заявила, що загальне скорочення витрат в бюджеті 2024 року складе понад 137 мільярдів гривень. Із них понад 115 мільярдів – це скорочення на обслуговуванні і погашенні держборгу. Окрім цього вона повідомила, що "дірка" у держбюджеті насправді більше і становить майже 500 млрд грн.