Три кроки, завдяки яким Райффайзен Банк Аваль примножив кількість клієнтів на карантині

Фото: gazeta.ru
Фото: gazeta.ru
Введення в Україні 16 березня карантину прискорило створення нових продуктів

Першим кроком і важливим для збереження своєї клієнтської бази, який Райффайзен Банк Аваль зробив на початку запровадження в Україні карантинних заходів через поширення COVID-19, стали заходи, спрямовані на те, щоб забезпечити безперебійну роботу заспокоїти клієнтів.

"Коли почався карантин, ми змушені були припинити більшість рекламних кампаній через те, що розуміли, що у клієнтів і, загалом, в українців почався період невизначеності. Їм потрібно було адаптуватися до нових умов. Як найкращий шлях для того, щоб утримати клієнтів банку, ми обрали — заспокоїти їх у інформаційному полі. Ми розвернули досить активні дії, спрямовані на те, щоб і в соціальних мережах, і через direct-канали як то, наприклад, Viber, розповідати клієнтам, що більшість операцій можна робити дистанційно. Не потрібно ходити до відділень. Банк залишається одним із найнадійніших в Україні, причин хвилюватися немає. Відділення, хоч і перейшли тоді на особливий графік роботи, але банк працював. Коли врешті-решт відділення почали повертатися до звичайного графіку роботи, ми вивісили на головному сайті банку інформацію про це", — розповідає Head of Digital Marketing Райффайзен Банк Аваль Олександр Купрієнко.  

Другим кроком, який зробив Райффайзен Банк Аваль в умовах, коли карантинні обмеження стали вже не такими жорсткими, однак попит на онлайн-обслуговування значно зріс, став запуск нового мобільного застосунку для бізнес-сегменту Raiffeisen Business Online.

"В травні ми почали потроху відновлювати свої кампанії, і першою такою великою кампанією став запуск нашого нового мобільного бізнес-банкінгу для приватних підприємців. І тут першою такою активною вправою в цьому році була міграція наших клієнтів зі старого інтернет-банкінгу до нового мобільного інтернет-банкінгу", — каже Олександр Купрієнко.

Рішення прискорити запус цього застосунку і полегшити бізнесу життя у взаємодії із банком, за словами Олександра Купрієнка, було викликано тим, що бізнес-сегмент у період карантинних обмежень страждав найбільше.

"Зрозуміло, що нам потрібно було говорити не тільки з приватними клієнтами — власниками карток, але й з величезним сегментом бізнес-банкінгу. Бізнес почав страждати, в першу чергу, тому ми попередньо також надавали максимальну кількість інформації щодо того, як зробити його життя простішим. По-перше, за допомогою кредитних канікул, по-друге, за допомогою дистанційних сервісів обслуговування. Новий мобільний банкінг Raiffeisen Business Online став серйозною спробою дійсно покращити сервіс для клієнтів, щоб вони нікуди не ходили і вирішували свої питання дистанційно", — каже він.

В кінці червня — на початку липня Райффайзен Банк Аваль разом з агенцією Tabasco розробили новий креативний концептрайт "Райф. Так простіше".

"Це дуже крутий креативний концептрайт. "Так простіше" — це тепер наш бренд-код. Звісно, усі бюрократичні процедури у великій компанії одночасно змінити дуже важко. Але ми здійснили ряд надважливих кроків для полегшення досвіду клієнтів. Паралельно з тим, як ми запускали цю креативну концепцію, ми намагалися поліпшити клієнтський досвід в сторону полегшення і щодо замовлення нових продуктів і щодо того, як стати клієнтами банку. Це була друга така серйозна комунікативна кампанія з нашого боку", — говорить Олександр Купрієнко.

Третім кроком для збереження уже існуючої клієнтської бази і залучення нових клієнтів у Райффайзен Банку Аваль став запуск нової дебетної карти.

"Ми зрозуміли, що потрібно людям надавати додаткові бонуси за користування нашими картками і зробити початок обслуговування у банку максимально простим. Саме на це були запити на ринку. По-перше, ми вирішили, що наші клієнти мають отримувати кешбек за користування картками як такими, а по-друге, очевидно, що на банківському ринку дебетові картки стають чи не найосновнішим каналом залучення клієнтів, оскільки кредитування, на жаль, довелось пригальмувати. Тому ми розробили дебетову картку, яку назвали "Райфкартка+" . Це картка з кешбеком на всі операції і до 20% на окремі категорії. Кешбек — це звісно не нова фішка на ринку, але це значний крок назустріч нашим клієнтам. "Райфкартку+" можна легко замовити на сайті банку. Готівку в банкоматах із "Райфкарткою+" можна знімати безкоштовно", — ділиться Олександр Купрієнко, — ""Райфкартка+" власне стала нашим таким ключовим каналом залучення нових клієнтів до банку, вона дуже зручна у користуванні і це зіграло свою значну роль".

Загалом в Райффайзен Банку Аваль виділяють 3 основні чинники, які допомагають їм залучати сьогодні нових клієнтів. Це мобільний банкінг для приватних підприємців, новий бренд-код — "Райф. Так простіше" та "Райфкартка+" з кешбеком.

Разом з Юлією Пузирєвою, маркетинг-директором Райффайзен Банку Аваль, Олександр Купрієнко докладніше розповість про успішні трансформації комунікацій з клієнтами в кризу 5 листопада на online-марафоні "Бренд Апокалипсис". Реєструйся зараз за посиланням та отримай досвід розвитку бізнесу в складні часи від 20 власників та топ-менеджерів успішних українських компаній.