Рекордне падіння біткойну спровокувало масове виведення його з бірж, — аналітик

Рекордне падіння біткойну спровокувало масове виведення його з бірж, — аналітик
Протягом останньої доби Bitcoin серйозно штормило — уночі 22 січня його вартість упала до мінімального із березня показника 29 тисяч доларів

Уже в першій половині дня 22 січня курс біткойну почав відновлюватися. Згідно з даними Forex Club станом на 12:40 криптовалюта коштувала 31,1 тисяч доларів.

Тим не менше, згідно з даними bybt.com, на тлі падіння котирувань біткойну, яке спровокувало падіння і інших криптовалют, трейдери, що торгують з кредитним плечем, втратили більше 1,7 млрд доларів протягом доби. Біржі в примусовому порядку закрили позиції понад 200 тисяч користувачів. Збитки виявилися мільйонними.

Загалом, користувачі, які купували криптовалюту в очікуванні подальшого зростання її вартості, втратили майже 1,4 млрд доларів або 80% загальної суми ліквідацій.

Найбільший обсяг ліквідацій був зафіксований на біржі Binance. Там користувачі, які торгують з кредитним плечем, втратили за добу більше 700 млн доларів. На торговій платформі Huobi були примусово закриті контракти на 350 млн доларів. Третє місце дісталося Bybit — 300 млн доларів.

"Ціна Bitcoin падає, так як на ринку відбулася фіксація прибутку. Це ринкова закономірність, яка настає після спаду напруженості по виходу якихось новин, або за фактом досягнення важливих цінових рівнів, або в зв'язку з наближенням нового витка подій, перед якими логічно зняти частину заробленого, переглянути інвестиційну тактику, і, можливо, купувати той ж Bitcoin, але дешевше. Тобто зараз великі гравці виходять зі своїх позицій", — каже в коментарі Delo.ua старший аналітик компанії Hamilton Алекс Шустер. Він зазначає, що за статистикою криптовалютних бірж — вже 20 січня користувачі вивели рекордну за 30 днів кількість біткойнів. За даними аналітичної компанії Glassnode, біржові гаманці за місяць покинуло 270 000 BTC, які зосередилися на адресах довгострокових власників. "Це означає, що фактичні власники Bitcoin просто фіксують прибуток", — резюмує Шустер.

В найближчій перспективі, на думку аналітика, BTC може опинитися в діапазоні 28 500-246 00 доларів за монету. "Корекція в цей діапазон може наступити ще до кінця січня, а може відбутися на початку лютого. Тобто за часовими рамками орієнтуватися складно. Мало того, корекцію в такий ціновий діапазон не варто розглядати як глобальний розворот ціни, через який попереду падіння Bitcoin до 20-15 тисячам за монету. Це просто корекція перед новою хвилею зростання. Зараз час, коли покупці будуть чекати відновлення зростання і накопичувати позиції при будь-якому зниженні ціни, а продавці (ті, хто поступово позбавляється від куплених раніше монет), будуть думати, що попереду ще більш сильне зниження, але залишають ринок вони рано. Тобто — ринкова/біржова гра у всій красі", — говорить Шустер.

Глобально відновлення зростання вартості Bitcoin, за прогнозами старшого аналітика компанії Hamilton, можна чекати при появі сильних новинних каталізаторів. "Має виникнути якась серйозна проблема, через яку інвестори всього світу захочуть купити Bitcoin. Тобто зрозуміти початок зростання ціни на нього можна буде з новинного потоку. Або це буде конфлікт Америки і Китаю, або чергові новини про коронавірус і т.д. Потенціал зростання Bitcoin на поточний рік оцінюю на рівні 56 тисяч доларів за монету", — каже Алекс Шустер.

Зазначимо, авторитетний експерт Амстердамської фондової біржі Міхаель ван де Поппе допускає в розрізі декількох тижнів падіння курсу BTC до 24-26 тис доларів. Аналітик Аяш Джиндал і директор з інвестицій Guggenheim Partners Скотт Майнерд вважають за можливе обвал котирувань Bitcoin до 20 тис доларів.

Проти Bitcoin як альтернативи золоту виступили в новому звіті компанії аналітики JPMorgan. Вони вважають, що ця криптовалюта не захистить інвестиційний портфель під час обвалу ринків. За словами стратегів JPMorgan Джона Норманда і Федеріко Манікарді, Bitcoin є "найменш надійним хеджем в періоди сильного тиску на ринки".