Рада перенаправила гроші, призначені для премій найкращим учасникам ЗНО, на іншу ціль

премія для найкращих учасників ЗНО
Фото: сайт "Слуги народу"

Народні депутати підтримали перерозподіл коштів, закладених на сферу освіту. Йдеться про премії, які раніше випускники отримували за найкращі результати з ЗНО. Тепер ці гроші направлять на фінансування оборони.

Про це свідчить інформація на сайти Верховної Ради.

Так, 29 травня ВРУ прийняла в цілому постанову про деякі питання реалізації у 2023 році постанови Верховної Ради України "Про премію Верховної Ради України найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти".

Справа в тім, що у 2023 році ЗНО знову буде замінено на НМТ у зв'язку з воєнним станом. Через це постанова не може бути реалізована.

Комітет Ради з питань освіти, науки та інновацій рекомендував перерозподілити 5 млн грн, передбачених як грошова частина премії, на здійснення заходів з відсічі військової агресії Росії проти України та захисту держави. Саме цю ініціативу й підтримали нардепи.

Нагадаємо, з 2021 року щорічно найкращим учасникам зовнішнього незалежного оцінювання присуджували премії Верховної Ради України. Список претендентів на присудження премії формував Український центр оцінювання якості освіти на підставі рейтингу осіб, які у поточному році завершили здобуття повної загальної середньої освіти, виконали сертифікаційні роботи ЗНО з чотирьох і більше навчальних предметів, отримали загальну суму балів за шкалою 100-200 не менше 790 балів, зокрема 200 балів за щонайменше один із цих навчальних предметів, та зараховані у поточному році до закладу вищої освіти в Україні.