НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Державні підприємства заощадили 1 млрд грн на електроенергії

електроенергія
Фото: Freepik

Державні підприємства України станом на серпень 2024 року заощадили понад 1 млрд грн за рахунок участі в балансуючій групі АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба ЕКУ.

Зазначається, що участь в балансуючій групі ЕКУ дає змогу виробникам електроенергії і промисловим споживачам оптимізувати небаланси електроенергії, які виникають у підприємств через неможливість на 100% точно прогнозувати споживання чи виробництво.

До складу державної балансуючої групи ЕКУ, створеної в листопаді 2022 року, входить провідний виробник електроенергії країни – оператор атомних електростанцій НАЕК "Енергоатом", виробники зеленої електроенергії (ВЕС, СЕС, біоенергетика), а також великі підприємства.

"Серед учасників нашої балансуючої групи велика кількість державних підприємств. Раніше вони несли значні витрати через  небаланси електроенергії. Приєднання до балансуючої групи ЕКУ суттєво зменшило ці витрати. Сумарний ефект для державного сектору від початку роботи балансуючої групи вже перевищив 1 млрд грн" – підкреслив Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ.

Він додав, що великий розмір балансуючої групи та участь в ній різних типів виробників електроенергії забезпечує високий рівень оптимізації небалансів, який зростає разом із приєднанням нових учасників. 

А з серпня ЕКУ починає надавати клієнтам послуги з комерційного обліку електроенергії, що дає можливість для кращого прогнозування обсягів споживання / виробництва електроенергії і, відповідно, також сприяє зменшенню небалансів.

Раніше повідомлялося, що АО "Українська оборонна промисловість" заощадило майже 80 млн грн під час публічної централізованої закупівлі електричної енергії для своїх підприємств, яка відбулася у серпні поточного року в системі Prozorro.

Про ЕКУ

АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ) – національна енерготрейдингова компанія, яка пропонує комплексні рішення з купівлі, продажу і управління енергоресурсами. ЕКУ входить до ТОП-5 трейдерів України за обсягами продажу електроенергії, лідерів з транскордонної торгівлі енергоресурсами, а також до ТОП-2 трейдерів зеленої електроенергії.

ЕКУ заснувала першу державну балансуючу групу учасників ринку електроенергії, яка нині є другою за розміром в України. Клієнти компанії генерують 10% в ВВП України. 100% компанії належить державі.