НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

"Енергоатом" не зможе залучити мільярди доларів на будівництво нових реакторів: у чому причина

"Енергоатом" не зможе залучити мільярди доларів на будівництво нових реакторів: у чому причина
Хмельницька АЕС. Фото: Міненерго

Міністерство енергетики України лобіює будівництво великих і дорогих ядерних реакторів, на зведення яких потрібно від семи до десяти років. Але компанія "Енергоатом" не зможе залучити мільярди доларів на будівництво нових атомних реакторів через корупційні скандали.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише газета Financial Times.

Зазначається, що наразі три діючі атомні електростанції України виробляють майже половину електроенергії країни, проте через 10 років потрібно буде замінити два реактори.

У січні цього року міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що "Енергоатом" розпочне будівництво чотирьох нових реакторів.

Але, як пише видання, малоймовірно, що компанія, яка була втягнута у корупційні скандали, зможе залучити мільярди доларів, необхідних для цього проєкту.

Україна вела переговори з Болгарією про продаж двох ядерних реакторів російського виробництва за $600 млн, які планувала використати для будівництва нових блоків на Хмельницькій АЕС.

Financial Times наголошує, що єдина українська енергетична компанія, яка змогла залучити значне міжнародне фінансування, — це державний оператор "Укренерго". Але після суперечливого, на думку газети, звільнення очільника компанії Володимира Кудрицького подальші інвестиції опинилися під питанням.

Кудрицький заявляв, що необхідно інвестувати у малі електростанції, що призведе до появи десятків нових гравців на ринку електроенергії

Але такий план не подобається Міністерству енергетики, яке вважало, що це створить конкуренцію для "Енергоатому".

Видання пише, що зусилля з будівництва децентралізованої системи енергопостачання мали розпочатися ще у 2022 році, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення і почала прицільно бити по енергетичним об’єктамFinancial Times констатує, що за цей час можна було б побудувати сотні менших газових станцій або проєктів відновлюваної енергії.

"Міністерство енергетики не зацікавлене в децентралізації. Навпаки, вони більше зацікавлені в централізації, щоб тримати якомога більше енергетичного сектора, особливо генерації, під контролем державних компаній", — пояснив виданню  один з представників енергетичної галузі.

На думку експертів і чиновників, Галущенко, замість цього, лобіював будівництво великих і дорогих ядерних реакторів, на зведення яких потрібно від семи до десяти років. Газета нагадує, що до призначення міністром у 2021 році він був віцепрезидентом державної ядерної компанії "Енергоатом".

"Ми бачили, як Галущенко просуває проєкт будівництва нових ядерних реакторів, але це не допоможе нам пережити цю зиму і наступну", - заявила Вікторія Войціцька, енергетичний експерт та колишня членкиня парламентського енергетичного комітету Верховної Ради.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова, сказав Financial Times, що, окрім меншої вразливості до атак, малі децентралізовані електростанції будуються приблизно за півтора року і коштують "набагато дешевше", ніж ремонт чи будівництво великих генеруючих потужностей.

Нагадаємо, 29 вересня Служба безпеки затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи НАЕК "Енергоатом" Олександра Скопича. У компанії запевнили, що сповідують "нульову толерантність" до корупції, пообіцявши сприяти слідству.