НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

"Енергоатом" звільнив топпосадовця через його затримання на хабарі

"Енергоатом" звільнив топпосадовця через його затримання на хабарі
Фото: СБУ

НАЕК "Енергоатом" усунула від посади Олександра Скопича, директора з контрольно-ревізійної роботи та комплаєнс-політики, який був затриманий правоохоронцями за хабар у розмірі 100 тисяч гривень. Про це йдеться у повідомлені компанії.

Однак у компанії зазначають, що підозра, висунута Скопичу, "жодним чином не пов'язана" з його роботою в "Енергоатомі".

"Однак, враховуючи суспільний резонанс та порушення ним вимог Компанії у сфері боротьби із корупцією, 30 вересня 2024 р. наказом в.о. Голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна цього посадовця звільнено із займаної посади", - йдеться у повідомленні.

Також було зазначено, що в "Енергоатомі" функціонує налагоджена та ефективна система боротьби з корупцією і зловживаннями з боку посадових осіб, зокрема здійснюється ретельна перевірка всієї тендерної документації.

"Всі закупівлі здійснюються суворо відповідно до чинного законодавства через систему Prozorro, що гарантує повну прозорість та відкритість процесів. В разі виявлення порушень при проведенні закупівель, в Компанії одразу призначаються службові розслідування, за результатами яких приймаються відповідні кадрові та  дисциплінарні рішення", - додали в "Енергоатомі". 

Нагадаємо, що 29 вересня СБУ затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи НАЕК "Енергоатом" Олександра Скопича.

Згідно з матеріалами справи, Скопич вимагав "відкати" від постачальників товарів і послуг для підприємства, обіцяючи їм прискорений розрахунок за контракти в обмін на "данину" у розмірі 15% від суми контракту. 

Правоохоронці затримали його під час отримання 100 тисяч гривень від постачальника паливно-мастильних матеріалів для державного підприємства, що видобуває уран.

Скопичу повідомлено про підозру за статтею про зловживання впливом, що передбачає до восьми років позбавлення волі. Офіс генпрокурора обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в один мільйон гривень.

Втім, співзасновник проєкту "Наші гроші" Юрій Ніколов зазначив, що оскільки сума хабара, на якому затримали Скопича, становить лише 100 тис. грн, справу вирішили не передавати Національному антикорупційному бюро.