Генсек ООН закликав надати міжнародним інспекторам доступ до ЗАЕС

Генсек ООН закликав надати міжнародним інспекторам доступ до ЗАЕС

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав надати міжнародним інспекторам доступ до Запорізької атомної електростанції після того, як станцію було обстріляно 7 серпня. Про це пише Reuters.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Будь-який напад на атомну станцію - це самогубство", - заявив Гутерріш на Гутерріш на прес-конференції в Японії, де він був присутній на меморіальній церемонії світу в Хіросімі, присвяченій 77-м роковинам першого у світі атомного бомбардування.

Нагадаємо, 6 серпня Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" заявила, що російські війська вкотре здійснили ракетні обстріли майданчика Запорізької атомної електростанції та міста Енергодар.

За даними НАЕК, через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СВЯП, через що своєчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів відпрацьованого ядерного палива неможливе.

Крім того, через безліч дрібних уламків від вибухів пошкоджено близько 800 квадратних метрів віконних поверхонь у різних будівлях станції.

5 серпня "Енергоатом" заявив спочатку про обстріл окупантами в Енергодарі у бік ЗАЕС і через який було пошкоджено високовольтну лінію між ЗАЕС та Запорізькою ТЕС, а згодом про новий обстріл , який припав прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків: повідомлялося, що серйозно пошкоджено азотно-кисневий та допоміжний корпус.

У свою чергу, як мер міста-супутника ЗАЕС Дмитро Орлов, так і сама держкомпанія також заявили про обстріл, а також російську сторону, з боку АЕС у бік міста. Зазначалося, що в Енергодарі знеструмлено майже всі мікрорайони, а також немає води.

Президент Володимир Зеленський у свою чергу заявив , що обстріл території ЗАЕС 5 серпня є аргументом на користь запровадження міжнародних санкцій проти "Росатому" та російської атомної галузі в цілому. При цьому він додав, що "будь-які обстріли цього об'єкта – це відвертий, зухвалий злочин, акт терору".