НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Компанія брата Шурми хоче стягнути з Росії близько $14 мільйонів

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Компанія "Відновлювана енергія Запоріжжя", у складі співвласників якої є Олег Шурма, брат екс-заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми, подала позов до Російської Федерації з вимогою відшкодування майнової шкоди в розмірі 12 мільйонів доларів, завданої збройною агресією. Про це пише видання Еxpro з посилання на Господарський суд Запорізької області. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Крім того, компанія "Відновлювана енергія Запоріжжя" також претендує на компенсацію упущеної вигоди в розмірі 1,5 мільйона доларів. 

Таким чином, загальна сума позову складає 13,7 мільйона доларів, що за офіційним курсом НБУ дорівнює 507 мільйонам гривень.

Додамо, що засновником компанії "Відновлювана енергія Запоріжжя" є компанія "Екопауер Інвест". Кінцевими бенефіціарами є Олег Шурма (50%), Ольга Кузіна (25%) і Світлана Стоян (25%). 

Також компанія володіє сонячною електростанцією потужністю 12,29 МВт у Запорізькій області.

Скандал навколо Ростислава та Олега Шурми

Скандал навколо Ростислава Шурми (колишнього заступника керівника ОП) та його брата Олега Шурми спалахнув після розслідування Bihus.Info. У серпні 2023 року було повідомлено, що сонячні станції, які перебували під російською окупацією і співвласником яких є оточення Шурми, отримували оплату за "зеленим тарифом" до літа 2023 року, хоча, ймовірно, не були підключені до об'єднаної енергосистеми України.

Йдеться, зокрема, про ТОВ "КД Енерджі 2" і ТОВ "Відновлювальна Енергія Запоріжжя", співвласником яких є Олег Шурма.

А співвласником ще двох компаній - ТОВ "Грін Енерджі Токмак" і ТОВ "Грандпауєр ЛЛС" - є Руслан Божко, колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною.

Так, із липня 2022 року до липня 2023 року компанії, імовірно, отримали ці кошти за електроенергію від державного підприємства "Гарантований покупець".

Деякі із цих компаній пов'язані із Ростиславом Шурмою, зокрема з його братом Олегом Шурмою та колишнім підлеглим.

Пізніше колишній заступник глави ОП підтвердив, що його брат отримував гроші від держпідприємства "Гарантований покупець" за електроенергію із сонячних електростанцій, розташованих на окупованих територіях Запорізької області.

Додамо, що 4 вересня президент України Володимир Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента.

Джерело фото: ua.depositphotos.com