НБУ курс:

USD

41,33

+0,05

EUR

44,71

--0,10

Готівковий курс:

USD

41,51

41,46

EUR

45,10

44,90

МАГАТЕ не розміщуватиме постійних спостерігачів на Курській АЕС

МАГАТЕ не розміщуватиме постійних спостерігачів на Курській АЕС
Курська АЕС. Фото: Вікіпедія

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що ситуація навколо російської Курської АЕС залишається серйозною, проте його агентство не має наміру розміщувати на об'єкті постійну місію. Про це пише Reuters.

"(Ситуація) серйозна, оскільки відбулося військове вторгнення, і це вторгнення досягло такої стадії, що воно перебуває не так уже й далеко від атомної електростанції", - заявив російському агентству "РИА" Гроссі.

Минулого місяця Гроссі відвідав Курську АЕС і заявив, що станція буде "надзвичайно вразливою" у разі атаки, оскільки вона не має захисного купола.

Він також висловив сподівання, що сприятливі обставини дозволять йому не відвідувати станцію знову. 

"Сподіваюся, не буде потреби повертатися на Курську станцію, бо це означатиме, що ситуація стабілізувалася", — сказав Гроссі.

Гроссі також повідомив, що МАГАТЕ не планує розміщувати на станції постійних спостерігачів, як це було на чотирьох українських станціях, зокрема Запорізькій, захопленій російськими військами на початку вторгнення в лютому 2022 року.

Він додав, що ситуація в Запоріжжі залишається напруженою, оскільки сторони регулярно звинувачують одна одну в плануванні атак на станцію. 

"Мої експерти продовжують повідомляти про військові дії поблизу станції", — сказав він.

Нагадаємо, що 27 серпня місія МАГАТЕ під керівництвом генерального директора Гроссі здійснила візит до Курської АЕС.

Після цього Гроссі заявив, що в Курській області існує "небезпека ядерного інциденту", оскільки бої поблизу станції викликають серйозне занепокоєння.

Він підкреслив, що військова активність у районі Курської АЕС ставить під загрозу її безпеку. Гроссі зазначив, що реактори типу РБМК, які експлуатуються на станції, не мають захисної оболонки, що робить їх вразливими для атак. 

На пресконференції він також зазначив, що помітив сліди атак безпілотників на території АЕС, а активна зона реактора розташована в звичайній будівлі, що робить її легкою мішенню для артилерії або дронів.

За його словами, за підсумками його візиту буде сформульовано положення про захист Курської АЕС.