НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Нідерланди виділять €210 млн для відновлення української критичної інфраструктури

Нідерланди виділять €210 млн для відновлення української критичної інфраструктури
Фото: Очільник МЗС Нідерландів Каспар Велдкамп / соцмережа Х

Уряд Нідерландів оголосив про новий пакет допомоги для України в розмірі 209,5 мільйона євро, який буде спрямований на відновлення критичної інфраструктури, включно через ЄБРР, та надання гуманітарної допомоги.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив очільник МЗС Нідерландів Каспар Велдкамп.

Також він заявив про внесок 45 мільйонів євро до Фонду підтримки енергетики України та фінансування постачання необхідного обладнання.

Велдкамп зауважив, що українці готуються до однієї з найсуворіших зим, і для цього країні потрібна енергія.

"На сьогоднішній зустрічі з міністрами закордонних справ країн G7 і партнерами, включно з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою, я наголосив, що ми маємо об'єднати зусилля, щоб забезпечити це", - зазначив міністр.

Партнери зібрали понад 4 млрд доларів для відновлення української енергетики

Союзники України з моменту повномасштабного вторгнення РФ зібрали на відновлення енергоінфраструктури понад 4 млрд доларів, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на міністерському засіданні у форматі G7+ у Нью-Йорку щодо підтримки енергосектору України.

"Ми разом, країни G7 та інші партнери впродовж останніх двох років працювали над мобілізацією ресурсів для України, для її народу, щоби забезпечити їм необхідні енергоносії, і щоби країна могла постачати електрику людям", - сказав він, додавши, що за останні понад 2 роки G7+ "мобілізували понад 4 мільярди доларів".

Блінкен нагадав, що про нові внески для української енергетики нещодавно повідомили Німеччина, Нідерланди та інші держави. Водночас віцепрезидентка США Камала Гарріс у червні заявила про надання 500 млн доларів на енергетичні потреби України, а минулого місяця США виділили ще 300 млн доларів. Таким чином, загальний внесок Штатів у цій сфері становить до 1,8 мільярда доларів.

Водночас він підкреслив, що очільник Кремля Володимир Путін намагатиметься використовувати енергетику й холод як зброю проти України.

"Ми знаємо, що майбутня зима буде складною, тому наші країни щодня працюють разом, щоби надати Україні те, що їй потрібно, аби пережити зиму", - запевнив Блінкен.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про виділення додаткових 160 млн євро для зміцнення енергетичної безпеки України перед настанням зимового сезону. Данія, в свою чергу, також виділила понад 16 млн євро на підтримку енергетики України.