НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

НКРЕКП створює робочу групу для вирішення проблем ВДЕ-генерації

НКРЕКП створює робочу групу для вирішення проблем ВДЕ-генерації
Фото: nerc.gov.ua

На базі Національної комісії, що здійснює держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), буде створено робочу групу з розв'язання проблематики розвитку генерації з поновлюваних джерел енергії.

Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.

 Зазначається, що до складу робочої групи планують включити по одному представнику від кожної галузевої асоціації ВДЕ, Міністерства енергетики України, НЕК "Укренерго" і ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок").

Функціонування такої робочої групи дозволить забезпечити оперативний розгляд та обговорення усіх актуальних питань, що виникатимуть в процесі врегулювання проблем виробників ВДЕ.

Представники галузевих асоціацій підтримали таку ініціативу НКРЕКП та висловились за якнайскоріший початок її роботи, що сприятиме співпраці регулятора з виробниками ВДЕ, усуненню окремих бар’єрів для їх поступового розвитку.

Крім того, в НКРЕКП серед проблемних питань розвитку ВДЕ-генерації виділяють:

  • проведення своєчасних та у повному обсязі розрахунків за електроенергію з виробниками ВДЕ;
  • можливості перегляду тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК "Укренерго" для фінансування потреб "зеленої" генерації;
  • відповідальності виробників ВДЕ за небаланси на ринку;
  • механізму відшкодування вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії;
  • застосування ринкових механізмів стимулювання сфери ВДЕ;
  • запровадження гарантій походження електроенергії з ВДЕ в Україні та їх визнання за кордоном;
  • оптимізації умов приєднання нових об’єктів ВДЕ до мереж;
  • стимулювання розвитку установок зберігання енергії тощо.

Бізнес пропонує залучити банківську ліквідність для погашення боргів на енергоринку

Для учасників енергетичного ринку актуальним залишається питання погашення накопичених боргів. Ця ситуація суттєво непокоїть бізнес та негативно впливає на підготовку до осінньо-зимового періоду.

Станом на вересень 2024 року заборгованість виробника електричної енергії – "Енергоатому" – перед ДП "Гарантований покупець" склала 12,4 млрд грн.

Заборгованість ДП "Гарантований покупець" перед постачальниками універсальних послуг досягла 12,3 млрд грн, а перед виробниками з альтернативних джерел – більше 34 млрд грн.

"Одним з варіантів швидкого вирішення цієї проблеми, яке обговорюється в експертних колах, може бути використання високої ліквідності українських банків для надання цільового фінансування Енергоатому. Як результат – швидке погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець" та планове повернення позичальником кредитних коштів за рахунок доходу від поточної діяльності", - переконані в Європейській Бізнес Асоціації.

Зауважимо, уряд ухвалив постанову, що визначає основні принципи торговельної політики державного підприємства "Гарантований покупець".

Нагадаємо, НКРЕКП змінила порядок формування ціни електроенергії для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) у бік її збільшення на період з 1 жовтня до 31 грудня 2024 року.