НБУ курс:

USD

41,24

+0,01

EUR

44,79

--0,12

Готівковий курс:

USD

41,47

41,42

EUR

45,30

45,15

НКРЕКП запустила механізм гарантій походження електроенергії з ВДЕ. Хто отримав перший сертифікат

НКРЕКП запустила механізм гарантій походження електроенергії з ВДЕ. Хто отримав перший сертифікат
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Вже понад 900 компаній зареєструвалися для участі у новій системі, що зможе змінити правила гри на ринку енергії. "Укргідроенерго" першою отримало сертифікати на 96 441 МВт•год, відкриваючи нові можливості для українського бізнесу та споживачів, повідомляє експерт Expro Дар'я Орлова у колонці для Delo.ua.

З жовтня 2024 року Україна робить рішучий крок у напрямку відновлювальної енергетики з впровадженням системи гарантій походження електроенергії. Це нововведення не лише підтверджує екологічну цінність виробленої електрики, а й забезпечує бізнесам нові можливості для демонстрації своєї відповідальності.

У рамках цього процесу, "Оператор ринку" та "Українська енергетична біржа" запустять торгові платформи для гарантій походження, а попит на "зелену" електроенергію зростатиме, що стимулюватиме ринок ВДЕ. Поки український споживач не вважає це першочерговим, бізнеси, особливо ті, що діють на європейських ринках, вже почали інтегрувати принципи сталого розвитку та ESG у свою діяльність.

Згідно з даними AIB, обсяг транзакцій гарантій походження в Європі виріс на 46% за останні чотири роки. Україна, ставши на цей шлях, має всі шанси підвищити свою конкурентоспроможність на міжнародній арені.

Подробиці роботи нового механізму читайте в колонці нашого постійного енергетичного експерта від Expro Дар'ї Орлової.

Джерело фото: ua.depositphotos.com