НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

РФ обстріляла енергетичну інфраструктуру у п'яти областях України: які наслідки

РФ обстріляла енергетичну інфраструктуру у п'яти областях України: які наслідки
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Російські війська продовжують щоденні атаки на об'єкти енергетичної інфраструктури України. За минулу добу під ворожі обстріли потрапили енергооб'єкти у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство енергетики.

У результаті обстрілів були пошкоджені підстанції, житлові будинки та промислові об'єкти, що спричинило тимчасове знеструмлення низки населених пунктів і порушення роботи залізниці у Донецькій області.

У Донецькій області під час обстрілів знеструмлювалися підстанції, що призвело до відключень побутових споживачів і промислових об'єктів. Також обстріли спричинили перебої в русі потягів, проте ситуація стабілізувалася після відновлення електропостачання.

У Чернігівській області через обстріли відключилися повітряні лінії, що призвело до знеструмлення 404 абонентів у чотирьох населених пунктах. Частково живлення було відновлено.

Крім бойових дій, енергосистемі також шкодили несприятливі погодні умови, через які було знеструмлено 86 населених пунктів у восьми областях. У Київській області знеструмлено 27 населених пунктів, у Хмельницькій — 23, у Чернігівській — 12, у Дніпропетровській — 11, в Одеській — 7, у Полтавській — 5, а в Миколаївській області — 1 населений пункт. Наразі енергетики працюють над відновленням електропостачання.

За минулу добу енергетики відновили електропостачання для 379 901 споживача, що були знеструмлені через бойові дії, погодні умови та технологічні порушення. Водночас, на ранок ще залишаються частково або повністю знеструмленими 578 населених пунктів.

Чи будуть вимикати світло?

Попри масовані обстріли та пошкодження, енергосистема України продовжує працювати стабільно. На 16 вересня застосування графіків відключення електроенергії не планується. Водночас, українців закликають економити електроенергію в пікові години — з 7:00 до 10:00 та з 18:00 до 22:00, аби уникнути перевантаження системи.

У Міненерго додають, що від початку жовтня 2022 року РФ завдала понад 1000 ударів по об'єктах української енергетичної інфраструктури. Внаслідок цих атак цього року втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей. Проте енергетики працюють над масштабною ремонтною кампанією для відновлення об'єктів та підготовки енергосистеми до осінньо-зимового періоду.

Нагадаємо, 12 вересня під ворожі обстріли потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Дніпропетровській, Донецькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

Джерело фото: ua.depositphotos.com